Ga naar de inhoud
Koorts ook doodsoorzaak

Zeker 60 kinderen komen om in weeshuis Soedan door voedseltekort

De voorkant van het weeshuis in Khartoum. Beeld © ANP / AP

Ten minste 60 baby's, peuters en oudere kinderen zijn de afgelopen zes weken omgekomen terwijl ze onder erbarmelijke omstandigheden vastzaten in weeshuis al-Mayqoma in Khartoum. Terwijl buiten druk gevochten werd, stierven de kinderen door gebrek aan voedsel en koorts.

Dit schrijft The Guardian

Interviews met medewerkers

Het afgelopen weekend zouden in twee dagen tijd 26 kinderen zijn overleden. De sterftegevallen en de omstandigheden van het weeshuis kwamen naar voren na interviews van het Amerikaans persbureau The Associated Press met vele artsen, vrijwilligers, gezondheidsfunctionarissen en medewerkers van het weeshuis al-Mayqoma in Khartoum.

Medewerkers van het persbureau zouden ook tientallen documenten, afbeeldingen en video's bekeken hebben die de verslechterende omstandigheden in de faciliteit laten zien. 

Zo zou op de beelden te zien zijn hoe tientallen huilende peuters, enkel gekleed in luiers, op de grond zitten terwijl een vrouw kannen water rondbrengt. Een medewerker van het weeshuis legt uit dat de peuters naar deze kamer zijn verplaatst, nadat een ander deel van het weeshuis door beschietingen bedekt raakte onder het stof.

Op andere beelden is te zien hoe de lichamen van kinderen in witte lakens zijn gebundeld, klaar om begraven te worden. 

Catastrofale situatie

Medewerkers van weeshuizen waarschuwden al eerder voor de catastrofale situaties waarin de kinderen terecht zijn gekomen. Ze roepen op tot snelle evacuatie van de kinderen uit het door oorlog verscheurde Khartoum. 

Ook UNICEF waarschuwde onlangs dat meer dan 13,6 miljoen kinderen dringend hulp nodig hebben. 

Unicef:
Lees ook:
Unicef: 13,6 miljoen kinderen in Soedan hebben dringend hulp nodig