Ga naar de inhoud
'Poison in every puff'

Canada verplicht waarschuwing op elke sigaret

De pakjes staan al voor met waarschuwingen, nu komen ze ook op losse sigaretten. Beeld © Ministerie van Gezondheid Canada

Pakjes staan al vol met onsmakelijke foto's en nare waarschuwingen, maar dat gaat Canada niet ver genoeg: als eerste land ter wereld gaat het waarschuwingen verplichten op iedere sigaret en sigaar.

'Poison in every puff' – gif in elke trek – moet er bijvoorbeeld op komen te staan. En een waarschuwing voor kanker en schade bij kinderen.

48.000 doden per jaar 

Volgens de Canadese minister van Gezondheid, die de verplichting bekendmaakte, overlijden er in Canada jaarlijks 48.000 mensen door het gebruik van tabak. De minister hoopt dat rokers door de teksten op de sigaretten niet meer om de waarschuwingen heen kunnen.

Jonge mensen beginnen vaak met roken doordat ze een sigaret krijgen van iemand anders. Op die manier zien ze de waarschuwingen op de pakjes niet, denkt de minister.

Vanaf 31 juli 2024 moeten de teksten op alle grote sigaretten (83 tot 85 millimeter lang) staan. Voor normale sigaretten en kleine sigaren krijgen de fabrikanten iets meer tijd: die moeten vanaf 30 april 2025 zijn bedrukt met waarschuwingen. 

Canada is het eerste land ter wereld waar teksten op sigaretten en sigaren verplicht worden. In 2000 was het ook al het eerste land dat plaatjes en teksten op pakjes verplichtte om mensen bewust te maken van de gevaren van roken.

Roken
Lees ook:
Roken ontmoedigen: donkere sigaretten en geen suiker, smaakje of filter