Ga naar de inhoud
4,1 miljoen liter water

Boete voor Indiase ambtenaar die dam leegpompt om telefoon te zoeken

De 32-jarige voedselinspecteur Rajesh Vishwas moet een boete betalen voor zijn actie. Beeld © Twitter

Een Indiase functionaris die een dam had leeggepompt om zijn telefoon te vinden, is door de overheid beboet. De 32-jarige voedselinspecteur Rajesh Vishwas is veroordeeld tot het betalen van 53.092 roepies (588 euro) voor het wegpompen van miljoenen liters water zonder toestemming van de autoriteiten.

De inspecteur zei dat hij de telefoon terug moest vinden, omdat die gevoelige overheidsinformatie bevatte. De overheid denkt daar anders over. Zij vindt dat Vishwas misbruik heeft gemaakt van zijn positie. 

4,1 miljoen liter water verspild

In een brief van de staatsirrigatiedienst, ingezien door de BBC, staat dat Vishwas 4,1 miljoen liter water heeft verspild voor zijn 'persoonlijk belang'. Hij moet niet alleen voor dat water betalen, maar krijgt ook een boete voor 'het evacueren van water zonder toestemming'. 

Ambtenaar
Lees ook:
Ambtenaar India pompt 2 miljoen liter water weg om verloren smartphone

Het ging vorige week fout bij de stad Pakhanjur, in de staat Chhattisgarh in het zuidoosten van India. Vishwas liet zijn Samsung S23 Ultra, ter waarde van 100.000 roepies (1133 euro) in het waterreservoir van de Paralkot-dam vallen. 

Dit reservoir vangt water op dat over de nabijgelegen dam stroomt. Het water zou zo'n drie meter hoog staan.

Verontwaardiging in hele land

Mensen van de lokale bevolking probeerden de telefoon boven water te krijgen. Maar toen dat na twee dagen nog steeds geen resultaat had opgeleverd, ontstond het plan dan maar het reservoir leeg te pompen. Vishwas beweerde dat hij hier toestemming voor had gekregen van een ambtenaar, maar dit werd later ontkracht.

Het incident zorgde voor veel verontwaardiging in India. In een land dat kampt met watertekorten vonden veel politici dat het water voor betere doeleinden kon worden gebruikt.

Vorige week maakten we deze video over de waterschaarste in India:

Bekijk ook: Deze Indiërs zijn afhankelijk van diepe waterput

01:31
Elke ochtend gaan deze Indiërs naar een put om water te halen, dat wordt gestort. Vrouwen en kinderen vissen emmers naar boven of klimmen de 5 meter diepe put in.