Ga naar de inhoud
Luchtalarm Zuid-Korea en Japan

Lancering spionagesatelliet Noord-Korea mislukt, VS veroordeelt poging

De raketlancering wordt op televisie afgespeeld in een metrostation in Seoul. Beeld © ANP / AFP

Een uitgevoerde lancering van een militaire verkenningssatelliet door Noord-Korea vroeg in de ochtend is mislukt door een storing in de tweede trap van de lanceringsraket. Hierdoor stortte het voertuig in zee, melden Noord-Koreaanse staatsmedia. De storing werd veroorzaakt door instabiliteit in de motor en het brandstofsysteem, aldus staatspersbureau KCNA.

De lancering was de zesde poging van de nucleair bewapende staat om een spionagesatelliet te lanceren, en de eerste sinds 2016. De bedoeling was om de satelliet in een baan om de aarde te brengen.

VS veroordeelt lancering

Noord-Korea hoopt zo de activiteiten van de Verenigde Staten beter in de gaten te kunnen houden.

De VS hebben de lancering 'krachtig' veroordeeld, omdat deze 'de spanningen verhoogt' en 'de veiligheidssituatie in de regio en daarbuiten dreigt te destabiliseren', aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Ook secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties veroordeelde de lancering. Hij voegde eraan toe dat elke lancering door Pyongyang met gebruikmaking van ballistische-rakettechnologie in strijd is met resoluties van de Veiligheidsraad.

Alarm
Lees ook:
Alarm in Japan om Noord-Koreaanse raket die in zee landt

Noord-Korea had eerder al aangekondigd dat het tussen 31 mei en 11 juni zijn eerste militaire verkenningssatelliet zou lanceren. In aan internationale autoriteiten verstrekte informatie waarschuwde het Aziatische land dat door de lancering brokstukken van de raket in de Gele Zee en in de Stille Oceaan zouden vallen.

Luchtalarm in Zuid-Korea en Japan

De lanceringsraket was richting het zuiden afgeschoten. In reactie op de lancering werd zowel in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul als in de Japanse archipel Okinawa het luchtalarm geactiveerd.

In Seoul kregen alle inwoners vlak na de lancering een bericht op hun mobiele telefoon waarin ze werden gevraagd zich voor te bereiden op een evacuatie, waarbij 'kinderen en ouderen op de eerste plaats komen'.

Toen eenmaal duidelijk was dat de lancering niet tot gevaar voor de bevolking zou leiden, werden de noodberichten teruggetrokken.

Noord-Koreaanse
Lees ook:
Noord-Koreaanse drone bereikte presidentiële kantoor Zuid-Korea