Ga naar de inhoud
Stijging van 5 miljoen

Unicef: 13,6 miljoen kinderen in Soedan hebben dringend hulp nodig

Moeder en kind in Soedan, ter illustratie. Beeld © ANP / AP

Sinds de start van de gevechten in Soedan hebben ruim vijf miljoen extra kinderen levensreddende hulp nodig. Door het geweld staat de zorg voor kinderen in ziekenhuizen en weeshuizen door het hele land onder druk. Ook ontplofte een belangrijke fabriek waar cruciale levensreddende voeding voor ondervoede kinderen werd geproduceerd.

Een verontrustend groot aantal kinderen heeft hulp nodig, stelt Unicef Nederland-directeur Suzanne Laszlo: “Het leven van kinderen in Soedan drijft steeds verder af naar een zeer ernstig en kritiek niveau."

“Voedingsdiensten, veilig drinkwater en gezondheidszorg zijn allemaal op de kop gezet. Al deze factoren samen vormen een kritieke situatie, met name voor de meest kwetsbare kinderen.”

Honderden kinderen omgekomen

De gevolgen van de oorlog in Soedan zijn groot voor de hulpverlening van Unicef. De organisatie schat dat honderden Soedanese meisjes en jongens inmiddels zijn omgekomen door het geweld. 

'Honderdduizenden
Lees ook:
'Honderdduizenden kinderen ontheemd door gevechten Soedan'

Monitoring van de actuele situatie is complex door de onveilige situaties, waardoor volgens de hulporganisaties het daadwerkelijke aantal omgekomen kinderen zeer waarschijnlijk veel hoger ligt.

838 miljoen dollar

De VN-hulporganisatie presenteert vandaag de noodhulpoproep Humanitarian Action for Children-appeal, waarin Unicef aangeeft 838 miljoen dollar nodig te hebben om de crisis aan te pakken.

Dat is een stijging van 253 miljoen dollar sinds het conflict in april 2023 startte.

Geweld
Lees ook:
Geweld in Soedan laait weer op ondanks staakt-het-vuren