Ga naar de inhoud
Twee gewonden

Poetin: Oekraïense drone-aanvallen bedoeld om angst te zaaien

De Russische president Vladimir Poetin, eerder deze week. Beeld © ANP / AP

De drone-aanvallen op Moskou afgelopen nacht waren volgens president Vladimir Poetin een poging om angst te zaaien onder Russen. In een tv-toespraak zei hij vanmiddag dat de Oekraïners 'provoceren'. Kyiv ontkent de aanvallen, maar Westerse experts achten het waarschijnlijk dat het land erbij betrokken is.

Moskou werd afgelopen nacht getroffen door aanvallen met drones. Die leidden tot schade aan enkele gebouwen en twee lichtgewonde burgers. De Russische president Vladimir Poetin heeft vanmiddag in een toespraak op televisie voor het eerst gereageerd op de aanvallen.

Luchtaanval 'naar tevredenheid'

Volgens Poetin probeert Oekraïne om Russen 'bang' te maken. Dat is volgens hem 'slecht gelukt'. De Russische luchtafweer heeft namelijk 'naar tevredenheid' gewerkt. Wel zei Poetin dat de luchtverdediging wordt versterkt.

Volgens Poetin zijn de Oekraïense aanvallen een reactie op een Russische aanval op een hoofdkwartier van de Oekraïense militaire inlichtingendienst. Dat zou volgens de Russische president twee of drie dagen geleden gebeurd zijn. "Kyiv heeft nu een ander pad gekozen om Russen bang te maken."

Het gaat om deze aanval, die vannacht plaatsvond:

In beeld: Moskou aangevallen met drones

00:49
Een zeldzame drone-aanval op Moskou is in beeld gebracht.

Tactisch stellen de aanvallen misschien weinig voor, maar defensie-expert Patrick Bolder liet eerder vandaag aan RTL Nieuws weten dat de aanvallen mogelijk op een andere manier van waarde kunnen zijn in de oorlog.

"De grote verliezen kunnen de mensen rondom Poetin weinig schelen, maar misschien is dat wel het geval als ze ook zelf in de oorlog worden betrokken."

Drone-aanval
Lees ook:
Drone-aanval Moskou 'bedoeld om te raken waar het pijn doet'

Dat Oekraïne ontkent achter de aanvallen te zitten, zegt volgens Bolder niet zo veel. Oekraïne ontkent namelijk vrijwel altijd aanvallen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de drone-aanvallen reden zijn om met de 'hardst mogelijke maatregelen' te reageren. Wat daar precies mee bedoeld wordt, is niet duidelijk. Al drie dagen op rij wordt Kyiv aangevallen. 

Bekijk ook: Jeroen Akkermans in Kyiv bij getroffen flat

02:17
Voor de derde dag op rij werd de Oekraïense hoofdstad Kyiv aangevallen. Een woonflat is geraakt door brokstukken van een drone, waardoor één persoon om het leven is gekomen.