Ga naar de inhoud
'Nieuwe realiteit'

Drone-aanval Moskou 'bedoeld om te raken waar het pijn doet'

Agenten en onderzoekers op de plaats waar een flatgebouw werd geraakt door een drone-aanval. Beeld © Editorial / AFP

De drone-aanval in Moskou van vannacht leidde slechts tot wat beschadiging aan enkele gebouwen en twee lichtgewonde burgers in de Russische hoofdstad. Tactisch stelt de aanval dan ook weinig voor. Toch denkt defensie-expert Patrick Bolder dat de aanval mogelijk op een andere manier van waarde kan zijn in de oorlog. "De grote verliezen kunnen de mensen rondom Poetin weinig schelen, maar misschien is dat wel het geval als ze ook zelf in de oorlog worden betrokken."

Volgens Rusland zit Oekraïne achter de aanval, al ontkent het land dat zelf. Toch acht Bolder, van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS), het waarschijnlijk dat Oekraïne bij de aanval betrokken is.

"Dat Oekraïne dit ontkent, zegt vrij weinig. Ze hebben dat tot nu toe vrijwel altijd gedaan. Zover ik uit de beelden kon opmaken leek het type drone op een Harpy, maar was het dat niet helemaal. Om er echt zeker van te zijn, heb ik meer beelden nodig. Maar het is zeker niet ondenkbaar dat deze lokaal geproduceerd zijn. Iran lukt dat met allerlei internationale sancties aan de broek ook, waarom zou Oekraïne het niet kunnen? Dit soort drones is militair gezien dan niet zo effectief, maar ze vormen wel een waarschuwing."

Oligarchen

Oekraïne gaf in een eerste reactie aan niet bij de aanval betrokken te zijn, maar wel verheugd te zijn 'om een toename van het aantal aanvallen te zien en te voorspellen'. "Maar natuurlijk hebben wij daar niet direct iets mee te maken", zei de Oekraïense adviseur Mychajlo Podoljak tegen het onlineprogramma The Breakfast Show.

Bolder heeft de indruk dat de aanval is bedoeld op mensen die Poetin in het zadel houden. De aanval vond namelijk plaats in een wijk waar veel succesvolle zakenmensen en overheidsfunctionarissen wonen. "De grote verliezen aan mankracht en materieel, het verlies van het aanzien van Rusland, het kan hun niks schelen, ze voelen dat zelf niet. Maar dit soort aanvallen mogelijk wel. Het is te hopen dat dit de publieke opinie in het algemeen wat verandert. En in het bijzonder dat van de oligarchen rondom Poetin."

De aanval zelf moet niet worden overschat, denkt de defensie-expert. "Het is meer de opeenstapeling van enkele gebeurtenissen die belangrijk kan zijn. De aanval zelf is geen gamechanger. Maar als je bijvoorbeeld de aanval in Belgorod van vorige week erbij optelt dan hoop je dat wat mensen rond Poetin zich toch wat meer achter de oren gaan krabben."

Voor de gewone burger in Rusland ligt dat wat lastiger. Zo zagen we eerder in de oorlog dat demonstranten massaal werden opgepakt. "Het animo daarvoor is ook wel laag", zegt Bolder. "Er is onder grote groepen Russen ook nog veel steun voor de oorlog, omdat hun een ander verhaal wordt verteld. Probeer die propagandamachine maar eens te doorbreken."

'Riskant maar begrijpelijk'

De aanval is riskant, denkt Bolder. "De opinie kan ook juist de andere kant opslaan. Het kan ook een sentiment creëren onder de Russen dat dit voor hen laat zien dat Oekraïne echt 'een lesje geleerd moet worden'. Maar ik kan me voorstellen dat je hier toch toe overgaat."

Ondertussen heeft Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin opnieuw uitgehaald naar het Russische ministerie van Defensie. In een boodschap op zijn Telegramkanaal noemt hij hen 'stinkerds' en vraagt hij zich op niet mis te verstane wijze af waar zij mee bezig zijn. "Ik ben flink verontwaardigd dat dit tuig gewoon blijft zitten op hun achterste dat is volgesmeerd met dure crèmes", zegt de Wagnerbaas.

Een Russische politicus noemde de aanval de zwaarste luchtaanval op Moskou sinds de Tweede Wereldoorlog. Volgens hem moeten burgers 'de nieuwe realiteit onder ogen zien'.

Correspondent Jeroen Akkermans ziet vanuit Kyiv de aanval van vanochtend als een mogelijke nieuwe fase in de oorlog. "Kyiv is deze maand al 17 keer onder vuur komen te liggen, vannacht is daar nog iemand bij om het leven gekomen. Oekraïners zien de aanval van vanochtend als een vergelding. Als het met een gelijke munt terugbetalen."

"Als deze escalatie doorzet, waarbij beide landen elkaars hoofdsteden lijken te bestoken, dan gaat de oorlog een nieuwe fase in", denkt Akkermans.

Kremlin

Eerder deze maand beweerde het Kremlin al twee drones te hebben neergehaald die Oekraïne zou willen gebruiken voor een aanslag op de Russische president Vladimir Poetin. Kyiv ontkende betrokkenheid bij die vermeende aanval.

Bekijk ook: Moskou aangevallen met drones

00:49
De Russische hoofdstad Moskou is aangevallen met drones. Er zijn meerdere gebouwen beschadigd geraakt. Volgens de burgemeester zijn er geen zware gewonden gevallen.