Ga naar de inhoud
Niet giftig

Mysterie knalgroen kanaal Venetië ontrafeld

Het felgroene water in een Venetiaans kanaal. Beeld © AP

De autoriteiten in de Italiaanse stad Venetië hebben het mysterie rond het knalgroene kanaal in de stad opgelost. De kleur blijkt afkomstig te zijn van een middel om de riolering te testen. Dat middel is ongevaarlijk.

Zondag kleurde het water van het Canal Grande in de toeristentrekpleister plotseling groen. Aanvankelijk stond de gemeente voor een raadsel.

Water
Lees ook:
Water bij Rialto-brug in Venetië kleurt fluorescerend groen door mysterieuze vloeistof

Gisteren werd het water getest, waarna bleek dat de groene kleur wordt veroorzaakt door fluoresceïne, een kleurstof die onder meer wordt gebruikt om lekken in de riolering op te sporen.

Ongevaarlijk

De kleurstof is ongevaarlijk. "De resultaten van de ecotoxicologische analyses toonden geen aanwezigheid van toxiciteit aan in de geanalyseerde monsters", zo laat het Venetiaanse bureau voor milieuzaken ARPAV weten in een verklaring. 

Het is nog niet duidelijk hoe de kleurstof in het water terecht is gekomen. Aanvankelijk werd gedacht aan een protestactie door klimaatactivisten, maar daarvoor zijn geen aanwijzingen gevonden. Burgemeester Luca Zaia klaagde in een bericht op Twitter wel alvast dat Venetië een 'podium voor activisme' is geworden.