Ga naar de inhoud
Luchtaanval

Gebouwen in Moskou geraakt door drones, Kyiv opnieuw bestookt

Een gebouw in de Russische hoofdstad Moskou, in het midden van de foto is enige beschadiging van de drone-aanval zichtbaar. Beeld © Reuters

In de Russische hoofdstad Moskou zijn vannacht meerdere gebouwen beschadigd bij een drone-aanval. Ook Kyiv werd vannacht getroffen door aanvallen met drones. Daarbij kwam zeker een persoon om het leven.

De BBC meldt dat vanochtend vroeg twee explosies te horen waren in de Russische hoofdstad. Het Russische ministerie van Defensie beschuldigt Oekraïne van de aanval. Een adviseur van de Oekraïense president Zelensky ontkent dat Kyiv bij het incident betrokken is. Meerdere gebouwen zouden beschadigd zijn geraakt. Volgens burgemeester Sergei Sobyanin zijn er twee mensen lichtgewond geraakt.

"Deze ochtend, bij zonsopkomst, heeft een droneaanval lichte schade veroorzaakt aan verschillende gebouwen. Alle hulpdiensten van de stad zijn ter plaatse", aldus de burgemeester van Moskou op Telegram. Gouverneur Andrej Vorobjov van de gelijknamige regio meldt via hetzelfde platform dat meerdere drones op weg naar Moskou zijn neergehaald.

'Mogelijk nieuwe fase'

Volgens Rusland heeft Oekraïne zijn grootste droneaanval op Moskou tot dusver uitgevoerd, maar het buurland ontkent. "Wat de aanvallen betreft, natuurlijk zijn we verheugd om een ​​toename van het aantal aanvallen te zien en te voorspellen. Maar natuurlijk hebben wij daar niet direct iets mee te maken", zei de Oekraïense adviseur Mychajlo Podoljak tegen het onlineprogramma The Breakfast Show.

Correspondent Jeroen Akkermans ziet vanuit Kyiv de aanval van vanochtend als een mogelijke nieuwe fase in de oorlog. "Kyiv is deze maand al 17 keer onder vuur komen te liggen, vannacht is daar nog iemand bij om het leven gekomen. Oekraïners zien de aanval van vannacht als een vergelding. Als het met een gelijke munt terugbetalen. Als deze escalatie doorzet, waarbij beide landen elkaars hoofdsteden lijken te bestoken, dan gaat de oorlog een nieuwe fase in", denkt Akkermans.

Oekraïne:
Lees ook:
Oekraïne: tientallen drones en raketten onderschept rond Kyiv

Lokale media melden dat vannacht zo'n tien drones boven Moskou uit de lucht zouden zijn geschoten. De Oekraïense regering heeft nog niet op de aanval gereageerd. 

De hoofdstad ligt op zo'n 1000 kilometer van Oekraïne en is zelden aangevallen sinds het begin van de Russische invasie in het buurland. Begin mei gaf het Kremlin aan twee drones te hebben neergehaald die volgens Rusland zouden zijn gebruikt voor een poging om een aanslag op de Russische president Vladimir Poetin te plegen. Kyiv ontkende betrokkenheid bij die vermeende aanval. 

Rutte
Lees ook:
Rutte belt met Zelensky na nieuwe luchtaanvallen op Kyiv

De Oekraïense hoofdstad Kyiv werd vannacht voor de derde dag op rij getroffen door luchtaanvallen.

Volgens Oekraïne werden bij de aanval 20 drones onderschept. Een gebouw in de wijk Holosiivskyi werd getroffen, waarna brand uitbrak. Daarbij kwam een persoon om het leven en raakten drie anderen gewond.

De afgelopen dagen werd Kyiv ook al onder vuur genomen. Gisteren onderschepte het Oekraïense luchtafweer tientallen raketten en drones die op weg waren naar de stad. In de nacht van zaterdag op zondag stuurde Rusland tientallen kamikazedrones op Kyiv af. 

Bekijk ook: brokstukken raketten landen middenin Kyiv

01:23
In de Oekraïense hoofdstad kwam gisteren het puin van uit de lucht geschoten raketten neer.