Ga naar de inhoud
Op zoek naar vriendjes

Hvaldimir de spioneerbeluga gesignaleerd voor de kust van Zweden

Hvaldimir in 2019, met het harnas om. Beeld © AFP

Werkt hij voor Rusland? Bespioneert hij de Scandinaviërs? Of komt hij gewoon voor de gezelligheid langs? In 2019 werd een beluga, een soort walvis, gespot nabij het Noorse Finnmark met een vreemd harnas om zijn middel, nu is hij afgedaald naar Zweden.

Dat harnas met de tekst 'equipment St Petersburg' erop, is na zijn eerste verschijning verwijderd. Moskou reageerde ook nooit op de Noorse speculatie dat de belugawalvis een spion zou kunnen zijn. 

Zwemt plotseling snel

Wel of geen spion, de Scandinaviërs hebben de beluga wel uitgerust met GPS, zodat ze hem zouden kunnen blijven volgen. Een naam kreeg hij ook: Hvaldimir. Een Noorse woordspeling, aangezien hval het Noorse woord is voor walvis en de leider van Rusland ongeveer dezelfde voornaam draagt.

Afijn, Hvaldimir besloot dus dat het tijd was om de Noorse kust vaarwel te zeggen, en koers te zetten richting Zweden. Die keus valt op, want hij is nu wel erg ver uit de buurt van zijn originele leefomgeving. Ook zwemt hij opeens erg snel, terwijl hij zich jarenlang langzaam verplaatste.

Hvaldimir

"We weten niet waarom dat is", zei Sebastian Strand, een mariene bioloog in Noorwegen tegen de Britse krant The Guardian. "Het kunnen hormonen zijn om een partner te vinden." Beluga's zijn sociale dieren, en Hvaldimir zou mogelijk al sinds 2019 geen enkele andere beluga gezien hebben.

Dieren
Lees ook:
Dieren van oudsher ingezet in oorlogen: 'Je kan ze veel leren'

Een probleem voor Hvaldimir: rond de kust van Zweden kan hij minder eten vinden dan op de locaties waar hij zich eerder bevond. De onderzoekers zien in de statistieken al dat hij een beetje zou zijn afgevallen.

Spitsbergen

Vooralsnog niet veel aan de hand, de beluga was de laatste jaren in goede conditie. Maar vrienden gaat hij in Zweden waarschijnlijk ook niet vinden. De dichtstbijzijnde populatie van beluga's bevindt zich volgens de onderzoekers nabij Spitsbergen, tussen de noordkust van Noorwegen en de Noordpool. Nog even zwemmen dus.