Ga naar de inhoud
Niet vaak overdag

Rusland kiest steeds vaker voor drone-aanval: 'Precisiewapens raken op'

Mensen schuilen in een metrostation voor de explosies in Kyiv. Beeld © AP

Kyiv is vandaag meerdere keren doelwit geworden van een nieuwe aanval door de lucht. Inwoners worden opgeroepen om te schuilen. Het komt bijna niet voor dat het centrum van de Oekraïense hoofdstad overdag wordt aangevallen.

De burgemeester van Kyiv, Vitali Klitsjko, maakte vanochtend melding van explosies in het centrum en riep inwoners op te schuilen. Mensen haastten zich naar onder meer metrostations die sinds het begin van de Russische invasie ook als schuilkelders dienen.

Er is volgens Oekraïense media een gewonde gevallen. Die persoon zou naar het ziekenhuis zijn gebracht. Het was de zestiende luchtaanval op Kyiv deze maand. Volgens de Moscow Times zijn er bij alle aanvallen vandaag twee doden gevallen.

Drones niet duur

Het gaat om een aanval onder meer met drones, weet defensie-expert Patrick Bolder van het Haagse Centrum voor Strategische Studies. "In de Russische luchtaanvallen zie je steeds meer drones en steeds minder precisiewapens. Het aantal precisiewapens begint echt af te nemen. De drones kosten niet zoveel geld", zegt Bolder.

Op deze video zie je rennende kinderen die proberen te schuilen voor de explosies:

Bolder noemt het een wanhoopsdaad van de Russen. "Als je geen ander antwoord meer hebt, dan probeer je het maar zo." Volgens Bolder kunnen de Russen niet meer zoveel over de grond, en dus wordt er nu vooral aangevallen door de lucht. "Het lijkt wel alsof dit het enige antwoord is wat de Russen nog kunnen geven op de Oekraïners."

'Ze zetten in op burgerdoelen'

Geen precisiewapens dus, maar projectielen die minder goed de beoogde doelen raken. Sterker nog: "Ze zetten in op burgerdoelen. Dat is uitermate kwalijk. Het doel van Rusland is vooral om het Oekraïense luchtafweergeschut bezig te houden bij Kyiv. Als het luchtafweergeschut maar druk genoeg is in Kyiv, kunnen ze dat niet zijn aan het front."

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne boekt succes met luchtafweer: 'Behoort inmiddels tot de top'

Ook afgelopen nacht vonden aanvallen op Kyiv plaats. Daarbij zouden tientallen raketten en drones zijn ingezet, waarvan het merendeel volgens Oekraïense informatie is neergehaald. Volgens de legereenheid in de stad ging het om Iraanse Shahed-drones en kruisraketten. Bij de aanval vielen geen slachtoffers.