Ga naar de inhoud
Populariteit daalt

Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft met zijn partij PSOE verlies geleden tijdens de regionale verkiezingen. Beeld © AFP

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van gisteren. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

Sánchez deed de aankondiging vandaag, een dag nadat zijn socialistische partij een zware klap had gekregen bij lokale en regionale verkiezingen.

In onderstaande video kondigt premier Sánchez de vervroegde verkiezingen aan:

De rechtse partijen Volkspartij (PP) en Vox deden het bij de verkiezingen beter dan verwacht, ten kosten van PSOE en coalitiepartner Podemos. De PP behaalde 31,5 procent van de stemmen, terwijl de linkse PSOE bleef steken op 28,1 procent. Vergeleken met vier jaar geleden, behaalt PP dit jaar 9 procent meer van de stemmen.

Sánchez stelt dat hoewel het om lokale en regionale verkiezingen ging, de uitkomst van de stemming 'verder gaat dan dat'. 

Rechtse partijen populair 

Volgens correspondent Richard Hogenkamp laat de uitslag van de lokale en regionale verkiezingen zien dat Spanje naar rechts aan het schuiven is. "Dat is opvallend", zegt hij.

"De PP is de grootste en Vox is nummer drie. Als de uitslag van gisteren ook de uitslag is over twee maanden, krijg je een coalitie met radicaal-rechts. Het radicaal-rechtse Vox vindt dat onder meer het homohuwelijk en abortus verboden moeten worden."

Abortus
Lees ook:
Abortus moeilijker in de VS, maar juist makkelijker in Spanje

Volgens Hogenkamp besloot Sanchez over de vervroegde verkiezingen zonder daarover eerst met zijn ministerraad te spreken. "In zijn verklaring heeft hij het alleen over zijn eigen partij. Het radicaal-linkse Podemos noemt hij nergens."

Die partij deed het gisteren slechter dan verwacht. "Sánchez zal waarschijnlijk een campagne gaan voeren waarin hij kiezers van Podemos zal voorhouden dat hun stem een verloren stem kan zijn, omdat Podemos onder de kiesdrempel kan eindigen."

"Als hij erin slaagt Podemos-stemmers een strategische stem op de PSOE te laten uitbrengen, heeft Sánchez nog de kans de grootste te worden." 

Regiobesturen

Ook in de regiobesturen van de zeventien autonome regio's van het land verliest PSOE flink aan terrein. Zo heeft de PP gewonnen in Valencia, Aragón en La Rioja, regio's waar eerst de PSOE aan de macht was.

Spaanse regionale regeringen hebben een enorme macht en budgettaire vrijheid op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en politie. Ook behaalde de PP een absolute meerderheid in de race voor het burgemeesterschap van de hoofdstad Madrid. 

Gebrekkige steun

De uitslagen illusteren de gebrekkige steun die er is voor de linkse coalitieregering van Sánchez en voor de sinds 2018 regerende premier zelf. Voorafgaand aan het verlies van gisteren had Sánchez erop gestaan dat hij zijn vierjarige team zou afmaken. Dat zou betekenen dat er in december verkiezingen zouden zijn.