Ga naar de inhoud
Huis beschadigd

Oekraïne: tientallen drones en raketten onderschept rond Kyiv

Het moment dat een drone uit de lucht wordt geschoten boven de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Beeld © AFP

De Oekraïense luchtafweer heeft afgelopen nacht meer dan veertig Russische drones en raketten uit de lucht gehaald die op koers waren naar Kyiv.

Volgens de legereenheid in de stad ging het om Iraanse Shahed-drones en kruisraketten.

Eerder in de nacht waren explosies in verschillende delen van de stad, onder meer in de historische wijk Podil waar door vallende brokstukken een huis werd beschadigd. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen bij de aanvallen.

'Dit is hoe Rusland Kyiv-dag viert'

De aanval was op het einde van Kyiv Dagde dag waarop de stad 1541 jaar geleden werd gesticht.

"Dit is hoe Rusland de dag van onze oude stad Kyiv viert", zei president Zelensky in een toespraak die ook gedeeld is op Twitter:

Vallend drone-puin

De Russische luchtaanval op Kyiv was de vijftiende deze maand. In de nacht van zaterdag op zondag kwam een 41-jarige man om toen vallende brokstukken van drones op een tankstation in de stad neerkwamen. Twee anderen raakten gewond. Op verschillende plekken in de stad brak brand uit in gebouwen door vallend drone-puin.

Burgemeester van Kyiv Vitali Klitsjko maande de bevolking tijdens de aanvallen in hun schuilkelders te blijven. In heel Oekraïne klonk in de nacht van zondag op maandag het luchtalarm.