Ga naar de inhoud
Felicitaties van wereldleiders

Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

De Turkse president Erdogan en zijn vrouw Ermine Erdogan bedanken aanhangers na het winnen van de herverkiezing. Beeld © EPA

De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen 'in eenheid en solidariteit' samen te komen. Dat deed hij afgelopen nacht tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

In dezelfde speech haalde Erdogan uit naar zijn rivaal in de verkiezingen, Kemal Kilicdaroglu, die hij ervan beschuldigde banden te hebben met terroristen. Hij verklaarde dat 'de terroristen hebben verloren, en de 85 miljoen burgers hebben gewonnen'.

Erdogan liet ook weten dat dat hij de voormalig voorzitter van de pro-Koerdische Democratische Partij van de Volkeren (HDP), Selahattin Demirtas, niet zal vrijlaten omdat dit onder zijn bestuur niet mogelijk zou zijn. Hij noemde Demirtas daarbij een terrorist.

President
Lees ook:
President Erdogan wint Turkse verkiezingen, dit zijn vijf gevolgen

De politicus werd in aanloop naar de verkiezingen van 2018 gevangengenomen. Het Europese Hof voor Rechten van de Mens oordeelde in 2018 dat Turkije Demirtas vrij moest laten, maar Erdogan liet weten dat die uitspraak 'ongeldig' was in zijn land. 

Felicitaties van wereldleiders

Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

Ook de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva betrok de wens voor vrede in zijn felicitaties aan Erdogan. Op Twitter schreef Lula dat Erdogan 'kan rekenen op het partnerschap van Brazilië in wereldwijde samenwerking voor vrede, in de strijd tegen armoede en voor de ontwikkeling van de wereld'.

Bemiddelaar in conflict Rusland

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky greep de verkiezingswinst van Erdogan aan om diens rol als bemiddelaar in het conflict met Rusland te roemen. Op Twitter schreef hij in aanvulling op zijn felicitaties voor Erdogan: "We rekenen op de verdere versterking van de samenwerking voor de veiligheid en stabiliteit van Europa."

De Amerikaanse president Joe Biden schreef op Twitter: "Ik kijk ernaar uit om als NAVO-bondgenoten te blijven samenwerken aan bilaterale kwesties en mondiale uitdagingen."

De Britse premier Rishi Sunak belde gisteravond volgens een regeringsverklaring met Erdogan, en schreef op Twitter dat hij hoopte de samenwerking tussen beide landen, 'van het uitbreiden van de handel tot het aanpakken van veiligheidszaken als NAVO-bondgenoten', voort te zetten.

Bekijk ook: 'Verwachting: repressie Turkije neemt toe'

02:01
Correspondent Olaf Koens legt uit wat de gevolgen van de herverkiezing van president Erdogan zijn: "Hij heeft de teugels strakker in handen dan ooit tevoren."