Ga naar de inhoud
Strijd gestreden

Erdogan wint presidentsverkiezing Turkije, uitdager accepteert verlies

Erdogan tijdens een speech na het uitroepen van de overwinning. Beeld © AP

De zittende president Recep Tayyip Erdogan heeft de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Met bijna alle stemmen geteld heeft de officiële kiescommissie zijn overwinning bevestigd. Eerder op de avond had Erdogan zelf al zijn overwinning geclaimd.

Volgens de kiescommissie heeft Erdogan 52,14 procent van de stemmen gekregen, uitdager Kilicdaroglu kreeg 47,86 procent van de stemmen. De president dankte de kiezers die 'ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren'. 

Ook voorsprong bij kiescommissie

De cijfers van persbureaus in Turkije lieten gedurende de avond al zien dat Erdogan de meeste stemmen kreeg. Dat was voor Erdogan-aanhangers voldoende om de straat op te gaan en feest te vieren: 

Het was voor het eerst dat Erdogan een tweede ronde nodig had. In alle eerdere verkiezingen haalde hij minimaal 50 procent van de stemmen, waardoor hij direct tot winnaar werd uitgeroepen. Twee weken geleden wist Erdoğan met 49,5 procent net geen absolute meerderheid te halen, waardoor een tweede ronde nodig was. 

Dat kwam mede omdat de oppositie zich dit keer verenigd had en één leider naar voren had geschoven: Kilicdaroglu. Veel aanhangers hoopten dat het genoeg zou zijn om Erdogan van het toneel te laten verdwijnen, maar zo ging het dus niet.

20 jaar Erdoğan

Erdoğan is inmiddels twintig jaar aan de macht, eerst als premier en sinds 2014 als president. Daar komt nu dus nog vijf jaar bij. 

Zijn uitdager Kilicdaroglu liet weten zijn verlies te accepteren, maar sprak wel over de meest oneerlijke verkiezingen in jaren. Wat hij precies bedoelde, is onduidelijk, maar zeker is dat hij minder ruimte kreeg dan Erdogan om kiezers voor zich te winnen. Dat zie je ook in onderstaande video:

Zo eerlijk verliepen de verkiezingen in Turkije

02:17
Van de telling tot de campagne, van de televisie tot waarnemers.

Erdogan wordt door vele leiders gefeliciteerd. Bijvoorbeeld door de Franse president Emmanuel Macron. Hij zegt dat er grote uitdagingen zullen zijn die Frankrijk en Turkije samen zullen overwinnen. "Ik breng mijn felicitaties over."

De Amerikaanse president Joe Biden zei uit te kijken om samen verder te werken als NAVO-bondgenoten. 

De Russische president Vladimir Poetin liet weten dat de winst een teken zou zijn dat het Turkse volk het buitenlandse beleid van Erdogan waardeert. Ook hechte Poetin waarde aan 'de persoonlijke bijdrage aan de vriendschappelijke relatie tussen Rusland en Turkije'. 

Ook premier Mark Rutte feliciteerde Erdogan: