Ga naar de inhoud
Erdogan of Kilicdaroglu

Stembureaus dicht, Turkije wacht in spanning op nieuwe (of oude) president

Erdogan (r), Kilicdaroglu (l). Beeld © ANP

De stembussen zijn dicht, de spanning stijgt. Zo’n 61 miljoen Turken hadden vandaag de gelegenheid hun stem uit te brengen voor de presidentsverkiezingen. Wordt het Erdogan, of toch Kemal Kilicdaroglu?

Inwoners wachten nu met spanning op de eerste uitslagen. De verkiezingsdag lijkt over het algemeen ordentelijk te zijn verlopen, wel maken leden van de Turkse oppositie melding van enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers in Istanbul en het zuidoosten van het land.

Erdogan Favoriet

Ali Seker, parlementslid voor de belangrijkste oppositiepartij CHP, zei zondag tegen zender Halk TV dat hij en opiniepeilers van de oppositie zijn aangevallen door een groep nadat ze hadden geklaagd over onregelmatigheden in een dorp in de zuidoostelijke Turkse provincie Sanliurfa. CHP-fractieleider Ozgur Ozel had gemeld dat verkiezingswaarnemers waren geslagen en hun telefoons waren vernield.

In onderstaande video vertelt correspondent Olaf Koens hoe eerlijk de verkiezingen in Turkije verlopen:

Zo eerlijk verliepen de verkiezingen in Turkije

02:17
Van de telling tot de campagne, van de televisie tot waarnemers.

Ongeregeldheden of niet, feit is dat er niet meer gestemd kan worden. Zittend president Recep Tayyip Erdogan is favoriet. De huidige president stond in de laatste peilingen op ongeveer 53 procent van de stemmen.

'Erdogan stuurt aan op autocratie'

Zijn 74-jarige tegenstrever Kemal Kilicdaroglu heeft afgelopen week zijn toon verhard in een poging een nederlaag af te wenden. Hij heeft verzekerd dat de circa 3,5 miljoen Syriërs die Turkije heeft opgevangen naar hun thuisland worden teruggestuurd als hij aan de macht komt.

Kilicdaroglu riep zijn aanhangers zondag op 'de stembureaus te beschermen, want deze verkiezingen worden onder erg moeilijke omstandigheden gehouden'. Hij stelt dat Turkije onder Erdogan afstevent op een autocratie.