Ga naar de inhoud
'Een compromis'

Akkoord Biden en Republikeinen over verhogen schuldenplafond

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy tijdens een persconferentie over het akkoord. Beeld © AP

Er is een voorlopig akkoord bereikt over een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. President Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy voerden gisteravond een telefoongesprek van negentig minuten om de deal te bespreken.

"Ik kom net van de telefoon met de president. Nadat hij maandenlang tijd verspilde en weigerde te onderhandelen, zijn we tot een principeakkoord gekomen dat het Amerikaanse volk waardig is", twitterde McCarthy. Hij gaf later een statement over het akkoord.

De exacte details over wat is overeengekomen zijn nog niet bekend, maar bronnen melden dat het schuldenplafond voor twee jaar wordt verhoogd. "We hebben vanavond nog werk te doen om het schrijven ervan af te ronden", zei McCarthy tegen verslaggevers. Hij verwacht het wetsvoorstel vandaag af te maken.

Daarna bespreekt hij het met Biden en moet er later deze week over het akkoord in het Congres worden gestemd.

'Compromis'

Biden laat weten dat het wetsvoorstel een 'compromis is, wat betekent dat niet iedereen krijgt wat hij wilt'. "Maar het voorkomt wat een catastrofaal faillissement had kunnen zijn en zou hebben geleid tot een economische recessie, verwoeste pensioenvoorzieningen en het verlies van miljoenen banen."

Gekrakeel
Lees ook:
Gekrakeel over schulden in de VS: dat raakt ons ook

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen liet vrijdag weten dat de Verenigde Staten op 5 juni zonder geld zouden komen zitten als de Republikeinen en de Democraten niet tot een akkoord zouden komen. Als het niet tijdig zou lukken om overeenstemming te bereiken, zou het wereldwijd voor grote financiële onrust zorgen. Het gevaar was dat een groot deel van de Amerikaanse overheid dan mogelijk stil kwam te liggen.

Normaal gesproken een routineklus

Het verhogen van het schuldenplafond is doorgaans een routineklus in de VS, maar door de spanningen tussen de Republikeinen en Democraten wordt het steeds moeilijker. Eerder deze week leek er wel voortgang te zitten in het overleg tussen beide partijen, maar op enkele belangrijke punten verschilden ze nog steeds met elkaar van mening.

In deze video zie je wat wij kunnen gaan merken van de ruzie in de VS over geld:

Dit is de Amerikaanse schuldencrisis waar iedereen bang voor is

02:43