Ga naar de inhoud
Tienduizenden betogers

Massale demonstratie tegen regering in Servië na schietpartijen

Tienduizenden demonstranten in Belgrado, Servië. Beeld © AP

Opnieuw zijn Serviërs massaal de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering. Tienduizenden betogers zijn in hoofdstad Belgrado te vinden. Ze zijn boos over de twee schietpartijen waarbij begin deze maand achttien mensen omkwamen.

Het is de vierde week op rij dat betogers het aftreden van president Aleksander Vucic, zijn minister van Binnenlandse Zaken en de directeur van de inlichtingendienst eisen.

Zij vinden dat de regering onder leiding van Vucics partij SNS heeft gefaald bij het controleren van media die geweld hebben aangemoedigd en willen dat uitzendvergunningen worden ingetrokken. Het grootste deel van de demonstratie vond plaats rondom het terrein van de staatsomroep RTS.

Afgetreden

De 53-jarige Vucic trad afgelopen weekend af als leider van zijn partij, maar blijft aan als president. Critici vinden alleen dat zijn aftreden niet genoeg is om daadwerkelijk voor verandering te zorgen. Minister van Defensie Milos Vucevic volgt hem op als partijvoorzitter.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden Serviërs de straat op na twee dodelijke schietpartijen in korte tijd

De protesten worden georganiseerd door de oppositie. De huidige regering beschuldigt hen ervan op politiek gewin uit te zijn. 

Twee schietpartijen

Begin deze maand, op 3 mei, werd het Balkanland opgeschrikt door een schietpartij op een school. Een 13-jarige jongen opende het vuur op de school en doodde negen medescholieren en een beveiliger.

Een dag later vond opnieuw een schietpartij plaats. Een 21-jarige man schoot toen acht mensen dood.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.