Ga naar de inhoud
'Media overdrijven ernst'

Ambtenaar India pompt 2 miljoen liter water weg om verloren smartphone

Het reservoir was al bijna leeg toen het pompen werd stilgelegd. Beeld © Twitter

Een ambtenaar uit India heeft ruim 2 miljoen liter water uit een reservoir van een dam weg laten pompen nadat hij zijn telefoon erin had laten vallen. De 32-jarige voedselinspecteur Rajesh Vishwas verloor zijn Samsung S23 Ultra toen hij een selfie wilde maken. Hij is geschorst.

Volgens Indiase media verloor de inspecteur zijn telefoon bij de stad Pakhanjur, in de staat Chhattisgarh. Tijdens een picknick met vrienden bij het waterreservoir van de Paralkot-dam ging het fout. Dit reservoir vangt water op dat over de nabijgelegen dam stroomt. Het water zou zo'n drie meter hoog staan.

Goede zwemmers

Mensen van de lokale bevolking, volgens Indiase bronnen 'goede zwemmers', probeerden de telefoon boven water te krijgen. Maar toen dat na twee dagen nog steeds geen resultaat had opgeleverd, ontstond het plan dan maar het reservoir leeg te pompen. Vishwas zou dit idee aanvankelijk hebben afgewezen, maar er op aandringen van de bevolking toch mee ingestemd hebben.

Met een gehuurde pomp liet hij vervolgens miljoenen liters water wegpompen. "In twee dagen tijd haalden we ongeveer een meter water uit het reservoir", zei hij zelf.

Vishwas beweerde zelf dat hij toestemming had gevraagd, maar een lokale toezichthouder verklaarde dat hij die niet had gekregen, althans niet van iemand die erover mocht beslissen. "Hij heeft zijn positie als ambtenaar misbruikt en miljoenen liters water verspild tijdens het warme seizoen", zei de toezichthouder. "Dat is onacceptabel en mag niet getolereerd worden."

Bovendien zou er niet een meter, maar bijna de volledige drie meter uit het reservoir verdwenen zijn.

Telefoon gevonden

Met het verspilde water had zo'n 600 hectare landbouwgrond besproeid kunnen worden.

Volgens Vishwas zelf overdrijven de media de ernst. Het water zou niet voor irrigatie van het land geschikt zijn geweest. Bovendien zou het noodzakelijk zijn geweest de telefoon terug te vinden, omdat er cruciale informatie over zijn werk op opgeslagen was.

De telefoon werd uiteindelijk wel gevonden, maar Vishwas had er weinig aan: door waterschade was het ding onbruikbaar geworden.

Vorige week maakten we deze video over de waterschaarste in India:

Deze Indiërs zijn afhankelijk van diepe waterput: 'Groot tekort door droogte'

01:31
Elke ochtend gaan deze Indiërs naar een put om water te halen, dat wordt gestort. Vrouwen en kinderen vissen emmers naar boven of klimmen de 5 meter diepe put in.