Ga naar de inhoud
'Corrupte zaakwaarnemer'

Ophef op jeugd-WK: voetballer nepclub Yum Yum FC in selectie Nigeria

Op het wereldkampioenschap voetbal voor spelers onder de 20 jaar lijkt de aanvoerder van Nigeria zich in de nesten te hebben gewerkt. De 17-jarige Daniel Bameyi heeft aan wereldvoetbalbond FIFA doorgegeven dat hij speelt voor Yum Yum FC. Maar die club blijkt helemaal niet te bestaan.

Wie op zoek gaat naar voetbalclub Yum Yum FC komt al snel bedrogen uit. De vereniging is verzonnen, al heeft het volgens het gerenommeerde transfermarkt.com wel één speler: Daniel Bameyi. De site is gespecialiseerd in marktwaardes in het voetbal. De verdediger zou nu 250.000 euro vertegenwoordigen.

Ondanks dat Bameyi helemaal niet staat ingeschreven bij een officiële club, kwam hij wel in de eerste twee poulewedstrijden van het WK onder 20 uit, dat op dit moment in Argentinië wordt gespeeld. In de gewonnen potjes tegen de Dominicaanse Republiek (2-1) en Italië (2-0) droeg hij de aanvoerdersband.

Slechte indruk

En het blijkt niet voor het eerst dat de 17-jarige het shirt draagt van 'de Super Eagles', zoals de bijnaam van het Nigeriaanse voetbalelftal luidt. Ook op de Afrika Cup onder 20, die in februari werd gehouden, was hij van de partij. Al maakte hij daar volgens Nigeriaanse media een allesbehalve denderende indruk.

Nederland afwezig

Ondanks dat Nederland zich niet wist te plaatsen voor het jeugd-WK, heeft het toch een oranje tintje. Serdar Gözübüyük is een van de scheidsrechters die het toernooi moet leiden.

Oorspronkelijk zou het WK worden gehouden in Indonesië. Maar na protesten over de deelname van Israël, werd besloten om het toernooi naar Zuid-Amerika te verplaatsen.

FIFA
Lees ook:
FIFA ontneemt Indonesië organisatie WK voor jeugdspelers

Maar hoe kan een talent, over wiens leeftijd ook twijfels bestaan, dan worden geselecteerd? Het Franse sporttijdschrift So Foot zoekt de verklaring bij zijn zaakwaarnemer. Die heeft waarschijnlijk goede contacten binnen de Nigeriaanse voetbalbond, waardoor de Portugese bondscoach van de jeugdselectie hem wel moest oproepen. In andere woorden: corruptie.

Toch zegt de Portugees de speler te hebben gekozen vanwege zijn voetballende kwaliteiten. Sterker nog, hij noemt hem een 'geweldige verdediger.' "Er zijn spelers die net zo goed zijn", zei hij tegen lokale media op vragen over het oproepen van zijn aanvoerder, "maar ik moet spelers kiezen die ik vertrouw."

Opnieuw in de basis?

Of en welke gevolgen het niet bestaan van Yum Yum FC voor Bayemi gaat hebben, is nog niet bekend. Al is de kans dat hij morgen in de laatste poulewedstrijd tegen Brazilië aan de aftrap verschijnt aanzienlijk.

Nóg
Lees ook:
Nóg gekker dan Qatar: Saoedi-Arabië trekt alles uit de kast voor WK voetbal