Ga naar de inhoud
Overschot aan vaccins

Europese Unie komt onder deel miljardenbestelling coronavaccins uit

'Makers van coronavaccins liepen geen risico, maar sommige maakten wel forse winsten.' Beeld © ANP/Hollandse/Hoogte Robin Utrecht

De Europese Unie mag afzien van een deel van de honderden miljoenen bestelde coronavaccins. Na onderhandelingen schrapt vaccinfabrikant Pfizer ongeveer een derde van de order van miljarden euro's.

Dat zouden de EU en de farmaceut hebben afgesproken volgens ingewijden. De EU bestelde de vaccins bij Pfizer op het hoogtepunt van de coronapandemie, ze wilden er alles aan doen om geen vaccintekort te krijgen. 

Maar meerdere EU-landen willen daar onderuit, nu alleen nog kwetsbare mensen worden ingeënt. Er is een overschot aan vaccins en een deel moet worden weggegooid.

Miljardenwinst
Lees ook:
Miljardenwinst voor makers coronavaccin: 'Dankzij overheidsgeld'

Daarom wil de EU minder vaccins ontvangen dan besteld, maar nog wel aanspraak kunnen maken op nieuwe leveringen als bijvoorbeeld een gevaarlijke nieuwe virusvariant de kop opsteekt. Het contract met Pfizer is daarop aangepast, zegt de Europese Commissie, die namens de unie onderhandelt.

Een deel van de bestellingen wordt omgezet in opties, zegt de commissie. De EU-landen krijgen ook langer de tijd om die opties te lichten. Voor die aanpassingen brengt Pfizer wel wat in rekening, schrijven de internationale persbureaus Reuters en Bloomberg.