Ga naar de inhoud
'Eindelijk vrij'

Iran laat gevangen Belgische hulpverlener na ruim een jaar gaan

Premier Alexander de Croo gaf deze foto van Olivier Vandecasteele vrij. Beeld © Twitter

Olivier Vandecasteele, de Belgische hulpverlener die begin dit jaar in Iran was veroordeeld tot 40 jaar cel vanwege vermeende spionage, is vrijgelaten en op weg naar huis. Dat meldt de Belgische regering.

Volgens de Vlaamse publieke omroep VRT zou er sprake zijn van een gevangenruil, waarbij Oman heeft bemiddeld. Mogelijk is zijn vrijlating onderdeel van een ruil met een Iraniër die in België vastzit voor het beramen van een aanslag. Eerder gaf de Iraanse overheid al aan deze ruil wel te zien zitten. 

De 41-jarige Vandecasteele werkte voor de hulporganisatie Relief International. Sinds 24 februari 2022 zat hij vast in een Iran, lang was onduidelijk waarom.

Schijnproces

Toen hij in november werd gedwongen om deel te nemen aan een schijnproces, werd duidelijk dat hij verdacht werd van spionage en het tegenwerken van de nationale veiligheid. Vandecasteele heeft die beschuldigingen altijd ontkend.

In de Iraanse gevangenis bracht hij lange tijd door in de isoleercel. Volgens zijn familie is zijn gezondheid het afgelopen jaar sterk verslechterd en is hij gemarteld. 

De Belgische premier Alexander De Croo twitterde een foto van Olivier Vandecasteele terwijl hij in het vliegtuig staat. 'Eindelijk vrij', schreef hij erbij. 'Enfin avec nous' (eindelijk bij ons).

Belgische
Lees ook:
Belgische hulpverlener in Iran veroordeeld tot 40 jaar cel en 74 zweepslagen