Ga naar de inhoud
Nu 55 jaar oud

Man vrijgelaten die 33 jaar lang onterecht vastzat voor moord

Daniel Saldana, rechts, schudt de hand van officier van justitie George Gascon. Beeld © ANP / AP

Een man uit Californië die 33 jaar in de gevangenis heeft gezeten voor poging tot moord is onschuldig verklaard en vrijgelaten, zo maakte de officier van justitie van Los Angeles County donderdag bekend.

Dit schrijft de LA Times

Onder vuur nemen tieners

Daniel Saldana, nu 55 oud, werd in 1990 veroordeeld voor het beschieten van een auto met daarin zes tieners die een voetbalwedstrijd van een middelbare school verlieten in Baldwin Park, ten oosten van Los Angeles.

Twee studenten raakten gewond, maar overleefden de schietpartij wel. 

 

Saldana was 22 ten tijde van de schietpartij en werkte fulltime als bouwvakker. Hij was een van de drie mannen die werden beschuldigd van de aanval. Veroordeeld voor zes pogingen tot moord en één keer schieten op een bezet voertuig, werd Saldana veroordeeld tot minstens 45 jaar tot levenslang in de staatsgevangenis.

Maar Saldana had nooit een geweer afgevuurd, al werd hij tijdens de rechtszaken niet geloofd.

In 2017 al bewijs van onschuld

Het was pas in 2017, dat een andere veroordeelde schutter tijdens een hoorzitting tegen de autoriteiten zei dat Saldana 'op geen enkele manier betrokken was bij de schietpartij en dat hij niet aanwezig was tijdens het incident'. Dit liet de officier van justitie weten. 

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse man zat 38 jaar onterecht vast voor moord

Een voormalige plaatsvervangend officier van justitie was aanwezig bij de hoorzitting 'maar deed blijkbaar niets' en verzuimde de ontlastende informatie met Saldana of zijn advocaat te delen zoals vereist, zei de officier van justitie George Gascón gisteren tijdens een persconferentie.

Dit zorgde ervoor dat Saldana nog eens zes jaar in de gevangenis doorbracht, voordat het kantoor van de officier van justitie de zaak heropende en hem onschuldig verklaarde, zei Gascón.

Dankbaar voor vrijlating

Saldana verscheen donderdag met officier van justitie George Gascón op een persconferentie om zijn vrijspraak aan te kondigen. Hij zei dat hij dankbaar was dat hij werd vrijgelaten.

Bekijk ook: onschuldige man zit 31 jaar vast in VS.

01:58
31 jaar lang zat Thomas James vast in een Amerikaanse gevangenis, maar al die tijd bleek hij onschuldig. De enige ooggetuige van de moord die hij gepleegd zou hebben begon de laatste jaren te twijfelen aan haar verklaring..