Ga naar de inhoud
Hoogste straf

Extreemrechtse militieleider krijgt 18 jaar cel voor bestorming Capitool

Stewart Rhodes. Beeld © AP / Susan Walsh

Stewart Rhodes, de oprichter van de Amerikaanse extreemrechtse militie Oath Keepers, heeft een celstraf van 18 jaar gekregen voor zijn rol in de bestorming van het Capitool. De man met het kenmerkende ooglapje werd eind november schuldig bevonden aan 'opruiende samenzwering'. Het is de hoogste straf die tot nu toe is opgelegd voor de bestorming op 6 januari 2021.

Aanklagers hadden tegen de militieleider een celstraf van 25 jaar geëist. "U bent een blijvende bedreiging en gevaar voor het land", zo rechtvaardigde de rechter de straf. Volgens de aanklagers was de 'directe aanval op onze democratie en totale minachting voor de rechtsstaat' reden voor een forse straf.

Medestrijder Kelly Meggs, de voormalige leider van de Oath Keepers in de Amerikaanse staat Florida, kreeg vandaag 12 jaar opgelegd voor zijn betrokkenheid bij de samenzwering die tot de opstand leidde.

'Verkiezingen gestolen'

Rhodes, een jurist en ooit parachutist bij het leger, leidde een samenzwering van meer dan twintig Amerikaanse burgers. Zij wilden zich met geweld verzetten tegen de benoeming van Joe Biden als president. Rhodes geloofde net als de Republikeinse president Donald Trump dat de verkiezingen 'gestolen' waren.

De 58-jarige Rhodes is berucht om zijn tirades. Hij ziet zichzelf als 'politiek gevangene'.

Veroordeling
Lees ook:
Veroordeling van geradicaliseerde samenzweerder 'schadelijk voor Trump'

Het ooglapje is overigens niet alleen maar een accessoire om zijn imago als buitenbeentje kracht bij te zetten: Rhodes raakte in 1993 gewond toen hij zichzelf per ongeluk met zijn eigen wapen in het gezicht schoot.

De Oath Keepers zouden volgens een ledenlijst die eerder uitlekte bestaan uit 38.000 mensen.

300 veroordelingen

Inmiddels zijn al meer dan duizend mensen aangeklaagd, en bijna driehonderd veroordeeld voor de aanval op het Capitool. Aanhangers van Trump deden een mislukte poging de verkiezingsoverwinning van de Democratische rivaal Joe Biden te dwarsbomen.

Trump had zijn aanhangers tijdens een toespraak kort voor de bestorming opgestookt. Hij beweerde dat zijn zege was 'gestolen' door massaal bedrog. Bij de stormloop kwamen vijf mensen om het leven en vielen tientallen gewonden. De langste straf tot nu toe was 14 jaar voor een man uit Pennsylvania die de politie aanviel.

Eerder maakten we deze video over de zaak tegen de Capitoolbestormers:

Groep extreemrechtse Capitoolbestormers voor de rechter

02:29
Zij bestormden het parlement en hadden volgens justitie plannen om met wapens de macht over te nemen. Het wordt bestempeld als een 'samenzwering' om de regering omver te werpen.