Ga naar de inhoud
Geen 'gewone' kernwapens

Rusland begint met verplaatsen tactische kernwapens naar Belarus

Russische raketten bij een wapenshow in Sint-Petersburg. Beeld © EPA/Anatoly Maltsev

Rusland is begonnen sommige tactische kernwapens naar Belarus te verplaatsen. Dat heeft de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko gezegd, meldt het Russische staatspersbureau TASS. De samenwerking werd twee maanden geleden al aangekondigd.

Eind maart zei de Russische president Vladimir Poetin dat de opslag van de nucleaire wapens in Belarus op 1 juli gereed zou zijn. Hij liet toen ook weten dat de Belarussen geen controle krijgen over de wapens. Belarus wil de kernwapens naar eigen zeggen huisvesten om zichzelf te beschermen tegen het Westen.

Amerikaanse kernwapens

Het is voor het eerst sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie dat Moskou nucleaire wapens buiten Rusland plaatst. Poetin ziet de beleidswijziging ondanks internationale zorgen niet als een probleem, omdat Rusland niet het enige land zal zijn met kernwapens buiten zijn landsgrenzen. Zo liggen bijvoorbeeld Amerikaanse kernwapens in Nederland en België opgeslagen.

Plaatsing
Lees ook:
Plaatsing kernwapens Rusland in Belarus 'vooral bedoeld als signaal aan Westen'

Rusland en Belarus stellen dat hun samenwerking niet in strijd is met het non-proliferatieverdrag uit 1970. Dat verdrag beperkt het bezit van kernwapens tot de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland en China. Er zijn ook nog andere landen met kernwapens, bijvoorbeeld Noord-Korea en India, maar die hebben het verdrag niet ondertekend.

Geen 'gewone' kernwapens

Tactische kernwapens zijn specifiek ontwikkeld om op het slagveld te gebruiken. Ze kunnen veel meer ravage aanrichten dan conventionele wapens, maar niet evenveel als strategische kernwapens die in staat zijn steden te vernietigen. Rusland heeft volgens de VS ongeveer 2000 werkende tactische kernkoppen. De Amerikanen zouden er zelf zo'n 200 hebben.

Paul van Hooft van het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) zei na de aankondiging in maart tegen RTL Nieuws dat Poetin het Westen eraan wil herinneren dat Rusland een kernmacht is. "Het is een manier om te zorgen we aan de Russische kernwapens blijven denken. Kernwapens zijn toch het meest intimiderende wapen dat over is."

Feitelijk verandert daardoor nauwelijks iets aan het dreigingsbeeld, zei Van Hooft. "Er zijn allerlei wapens in Rusland die Europa kunnen raken. Er verandert wat dat betreft niet veel. De wapens kunnen hetzelfde vanuit Belarus als vanuit Rusland."

Kernwapens
Lees ook:
Kernwapens in Belarus? Biden vindt dat Poetin 'gevaarlijke taal uitslaat'