Ga naar de inhoud
Ondanks protesten

Beer die hardloper doodde in Italië mag voorlopig niet worden afgemaakt

Archieffoto van beer JJ4. Beeld © ANP

De beer die begin april een 26-jarige hardloper heeft gedood, mag voorlopig niet worden afgemaakt. De beer had eerder al andere wandelaars en hardlopers belaagd, waarna lokale politici opriepen het dier te doden. De rechter heeft de opdracht tot het doden van de beer opgeschort na bezwaren van dierenactivisten.

De familie van hardloper Andrea Papi sloeg alarm toen hij niet terugkeerde van zijn hardlooprondje. Een zoekteam vond zijn lichaam in het bergdorpje Caldes, in de regio Trentino. Hij had diepe wonden aan zijn nek, armen en borst. Een autopsie en DNA-materiaal bevestigden dat hij door de beer genaamd JJ4 was gedood.

Gevangen

De beer werd in de nacht van 17 op 18 april gevangen in een val waarin fruit was gelegd. Ook twee welpjes werden toen gevangen, maar die werden weer vrijgelaten. Die kunnen volgens de autoriteiten zelfstandig leven.

Hoewel Papi voor zover bekend het eerste dodelijke slachtoffer is sinds de herintroductie van beren eind jaren 90 in Italië, zijn de meningen sterk verdeeld wat het lot van het dier betreft. De gouverneur van de provincie Trente gaf eerder opdracht JJ4 op te sporen en te doden, maar de rechter floot dat plan terug na protesten van dierenactivisten.

Eerdere aanvallen

De 17-jarige JJ4 heeft eerder andere wandelaars en hardlopers aangevallen. Christian Misseroni kwam drie jaar geleden samen met zijn vader oog in oog met het dier te staan. Ook toen werd JJ4 gevangen, maar na protesten werd de beer weer vrijgelaten.

De moeder van Franka zei de beer niets kwalijk te nemen:

Franka's zoon werd gedood door beer, maar ze neemt het dier 'niets kwalijk'

02:08
De moeder van de hardloper die in Italië gedood werd door een beer heeft haar verhaal gedaan. Ze vertelt over de bewuste dag en de angst die nu heerst in het dorp.

Volgens Misseroni wordt het steeds moeilijker om met beren in de Italiaanse Alpen samen te leven. "Niemand vindt het leuk om de beren te doden, maar helaas wordt het beheer van de dieren steeds lastiger", vertelde hij gisteren aan RTL Nieuws.

27 juni

De dierenrechtenactivisten twijfelen aan het bewijs dat aantoont dat JJ4 achter de fatale aanval zit. Zij kwamen begin mei met een deskundigenverklaring waarin staat dat een mannelijke beer verantwoordelijk is voor de dood van Papi.

Het bevel van de provinciale autoriteiten werd halverwege april voor het eerst opgeschort. De tweede opschorting geldt tot en met 27 juni.