Ga naar de inhoud
'Geschokt en verdrietig'

Sterren nemen afscheid van Tina Turner: 'De hemel heeft er een engel bij'

Beeld © AP

Het overlijden van rockicoon Tina Turner leidt tot bedroefde reacties van collega's uit de internationale showbizzwereld. Een kleine greep.

Mick Jagger, zanger van The Rolling Stones, herdenkt de zangeres zowel op Instagram als op Twitter. Het verhaal gaat dat hij geïnspireerd was door haar dans-moves. Ze stonden meerdere keren samen op het podium, zoals tijdens Live Aid in 1985. Dat optreden zorgde voor opschudding omdat Jagger Turners rokje van haar lijf scheurde. "Ze heeft me ontzettend geholpen toen ik jong was en ik zal haar nooit vergeten", schrijft hij.

Er kwam ook een reactie uit het Witte Huis in Washington. "Dat is ongelooflijk triest nieuws. Tina Turner was een icoon, een muziekicoon", zei een woordvoerder. Ze zei verder dat ze een grote fan van de zangeres was.

De basketballegende Magic Johnson plaatste ook een foto van zichzelf met de rockzangeres op sociale media.

Frank Ketelaar, die tien jaar geleden met Kees Prins meeschreef aan de musical over haar leven, noemt Tina Turner een 'open, warme en eigenlijk heel normale vrouw'. Ketelaar en Prins bezochten de zangeres een paar dagen in haar villa bij het Zwitserse Zürich.

"Ze was heel open en vriendelijk", herinnert Ketelaar zich. "We mochten alles vragen en ze vertelde honderduit over haar leven. Het is heel bijzonder wat zij allemaal heeft meegemaakt. Af en toe zong ze opeens een stukje aan de keukentafel. Als je zo’n privéconcert krijgt, ben je echt even starstruck."

Zangeres Diana Ross plaatste dit bericht, waarin ze zegt 'geschokt en verdrietig' te zijn:

Muziekjournalist Leo Blokhuis zei in de talkshow Op1 dat Turner meer is dan alleen de Queen of Rock 'n Roll: "Ze is de Q of soul, ze heeft ook fantastische countryplaten gemaakt en R&B. Ze is echt een model voor zoveel zangers en zangeressen."

Volgens radio-dj Gerard Ekdom verdient Turner het om muzikaal op het schild gehesen te worden, maar hij noemde haar ook 'een echte zwarte superster en rolmodel'. "Ze was de eerste zwarte Amerikaanse die solo op de cover van Rolling Stone stond. Ze heeft echt barrières doorbroken."

En ook The Pointer Sisters laten haar dood niet ongemerkt voorbijgaan:

Zangeres Ciara schrijft dat 'de hemel er een engel bij heeft'.