Ga naar de inhoud
'Muzieklegende en rolmodel'

Zangeres Tina Turner (83) overleden

Tina Turner, de Queen of Rock 'n Roll, is overleden

02:34

De Amerikaanse zangeres Tina Turner is overleden. Dat heeft haar management bekendgemaakt. Ze is 83 jaar geworden.

In een verklaring van haar woordvoerder staat: "Tina Turner, de Queen of Rock 'n Roll, is vandaag vredig heengegaan op 83-jarige leeftijd na een lang ziekbed in haar huis in Küsnacht, bij Zürich, Zwitserland. In haar verliest de wereld een muzieklegende en een rolmodel."

Ike & Tina

Anna Mae Bullock, zoals de zangeres eigenlijk heet, werd in 1939 geboren in Brownsville in de staat Tennessee. Als kind zong ze in kerkkoortjes en werkte ze onder andere als katoenplukster.

Zij werd in de jaren 60 beroemd als de vrouwelijke helft van het duo Ike & Tina Turner. Ike was haar echtgenoot. Ze vormden een duo van 1960 tot 1976 en vierden successen met nummers als River Deep - Mountain High en Proud Mary.

In 1960 werd hun zoon geboren, maar het was een slecht huwelijk, waarin Ike zijn vrouw geregeld mishandelde. In 1978 werd de scheiding uitgesproken. Afgesproken werd dat Ike alle bezittingen mocht houden; Tina bedong alleen dat ze haar artiestennaam mocht houden.

Wereldhits en Mad Max

In 1983 lanceerde ze haar solocarrière met Let's stay together. In dat decennium werd ze een wereldster, want kort daarna volgden de wereldhits What's love got to do with it en Private dancer. In die tijd was ze zo populair dat ze ook in Hollywood aan de bak kwam. In 1985 speelde ze een grote rol in Mad Max Beyond Thunderdome, met Mel Gibson. Ze tekende eveneens voor de titelsong We don't need another hero, die ook een wereldhit werd.

In 1988 scoorde ze samen met David Bowie de nummer 1-hit Tonight, korte tijd later gevolgd door The Best (ook wel bekend als Simply the best). In 2018 werd ze geëerd met een Grammy Lifetime Achievement Award. In dat jaar ging ook de musical Tina over haar leven in première.

Meer over het leven van de wereldster zie je in deze video:

Tina Turner, de Queen of Rock 'n Roll, is dood

02:34

In 2008 en 2009 maakte Turner haar laatste wereldtournee. Daarna trok ze zich terug uit de showbusiness. Ze trouwde in 2013 met de Duitser Erwin Bach, met wie ze toen al jaren samen was.

Na haar pensioen kampte Turner met gezondheidsproblemen en in 2018 kreeg ze te maken met een familietragedie toen haar oudste zoon Craig een einde aan zijn leven maakte. Haar jongste zoon Ronnie stierf afgelopen december.