Ga naar de inhoud
Christian Brückner

Politie zoekt naar roze pyjama in vermissingszaak-Maddie McCann

Madeleine McCann/Christian Brückner Beeld © ANP

De zoektocht van de Portugese, Britse en Duitse politie bij een stuwmeer in Portugal heeft maar één doel: het vinden van bewijs voor de betrokkenheid van Christian Brückner bij de verdwijning van Madeleine McCann. De 45-jarige Duitser zit al in een gevangenis in Duitsland, veroordeeld voor de verkrachting van een oudere vrouw.

De Duitse justitie ziet hem ook als hoofdverdachte voor de verdwijning van de Britse peuter Maddie in Portugal in 2007. Maar officieel is Brückner daarvoor nog niet in staat van beschuldiging gesteld. 

Al drie jaar lang zoekt de Duitse officier van justitie Hans Christian Wolters naar bewijs tegen Christian Brückner. In 2020 verklaarde Wolters dat Madeleine McCann waarschijnlijk dood is en dat Brückner de hoofdverdachte is. Maar verder is het Duitse Openbaar Ministerie gesloten als een oester.

Roze pyjama

Zeker is dat de zoekactie bij het Portugese stuwmeer op Duits verzoek is. Afgelopen dinsdag was de eerste dag dat er gezocht werd, vandaag doen speurders een ultieme poging. Maar wat er dan precies wordt gezocht, is geheim. Britse en Duitse media speculeren dat het vooral gaat om de roze pyjama van Maddie. Als die gevonden  wordt, dan kunnen daar belastende DNA- sporen op zitten. 

De toen 3-jarige Madeleine McCann verdween op 3 mei 2007. Ze lag te slapen in een vakantieappartement in Praia da Luz, een badplaats in de Portugese Algarve. Haar ouders waren op dat moment aan het eten in een restaurant.

Het politieonderzoek heeft in het verleden nergens toe geleid. Op een gegeven moment werden ook de ouders van Maddie verdacht, maar die verdenking is later ingetrokken.

Sluitende DNA-match

Jaren later is dus Christian Brückner als verdachte in beeld gekomen. De Duitser werd in 2018 gearresteerd in Milaan en uitgeleverd aan Duitsland. Daar werd hij veroordeeld voor de verkrachting van een 72-jarige Amerikaans toeriste in haar flat in Praia da Luz. Inderdaad, dezelfde plaats waar Maddie verdween. De verkrachting vond anderhalf jaar eerder plaats. In de flat van de Amerikaanse toeriste was een haar van Brückner gevonden, de DNA-match was sluitend.

Dat het DNA van Christian Brückner in de criminele databank zat, is niet verwonderlijk gezien zijn criminele verleden. Al op jonge leeftijd werd hij gearresteerd op verdenking van inbraak. Brückner was nog maar een tiener, toen hij veroordeeld werd voor het seksueel misbruiken van een zesjarig meisje. Dat was in 1994. Hij kreeg twee jaar cel opgelegd. Na zijn straf verhuisde Brückner naar Portugal.

Telefoongegevens

De Duitser woonde van 1995 tot 2007 in de Algarve, in de buurt van Praia da Luz. Hij leefde van drugshandel en inbraken in hotels en vakantieappartementen. Brückner had eerst een huisje, later woonde hij in een VW-camperbusje.

Op het moment van de verdwijning van Madeleine McCann was hij in de buurt. Uit telefoongegevens blijkt dat Brückner die avond 30 minuten heeft gebeld in Praia da Luz. In de tijd zelf is dat allemaal niet opgemerkt, maar achteraf wordt dit gezien als een aanwijzing.

Niet lang na de verdwijning van Maddie is Christian Brückner teruggegaan naar Duitsland. Daar ging hij verder op het criminele pad. In 2011 werd Brückner veroordeeld voor drugshandel. In 2016 volgde een veroordeling voor seksueel misbruik van een kind en het bezit van kinderporno. En in 2018 werd hij dus gearresteerd voor de verkrachting van een oudere Amerikaanse toeriste.

Tijdens zijn drie jaar durende onderzoek is de Duitse officier van justitie Hans Christiaan Wolters gestuit op andere seksuele misdrijven in Portugal. In oktober 2022 heeft hij Brückner aangeklaagd voor vijf seksuele misdrijven, waaronder de verkrachting van een 14 jaar oud meisje en misbruik van een meisje van 10 en een meisje van 11. Deze zaken zijn nog niet voor de rechter gekomen, door een procedurele kwestie.

Brückner blijft ontkennen

Zoals gezegd is Brückner nog nooit officieel aangeklaagd voor de verdwijning van Madeleine McCann. Er is vooralsnog geen bewijs, er zijn alleen verdachte omstandigheden.

Brückner ontkent en zegt dat hij een alibi heeft. Hij zou ten tijde van de verdwijning van Maddie samen met een vriendin zijn geweest in zijn camperbusje. Het Duitse Openbaar Ministerie heeft hard bewijs nodig. Bijvoorbeeld het DNA van Brückner op iets wat van het meisje is geweest. En natuurlijk is er ook nog steeds een antwoord nodig op de vraag: waar is Maddie?

Bekijk ook: Hier wordt gezocht naar Maddie McCann

01:18