Ga naar de inhoud
450 medewerkers betrokken

Duizenden kinderen seksueel misbruikt door katholieke kerk Illinois

Kwame Raoul tijdens de persconferentie. Beeld © Twitter

Uit een nieuw onderzoek dat gisteren werd vrijgegeven, blijkt dat sinds 1950 vermoedelijk zo'n 450 geestelijken en andere medewerkers van de katholieke kerk van Illinois betrokken zijn geweest bij seksueel misbruik van minderjarigen. De meeste daders zijn inmiddels overleden.

Dit schrijft The New York Times.

1.997 kinderen misbruikt

De procureur-generaal van Illinois, Kwame Raoul, zei op een persconferentie over het onderzoek dat de onderzoekers ontdekten dat de katholieke geestelijken tussen 1950 en 2019 precies 1.997 kinderen in Illinois zouden hebben misbruikt. 

Grootste
Lees ook:
Grootste protestantse kerk VS stopte seksueel misbruik in doofpot

Daarnaast bleek dat er sterke aanwijzingen van betrokkenheid zijn voor in totaal 451 kerkmedewerkers. Dat is meer dan vier keer zo veel geestelijken dan de kerk zelf in 2018 rapporteerde, toen het onderzoek begon.

"Ik hoop dat dit rapport licht zal werpen op zowel degenen die hun machts- en vertrouwensposities hebben geschonden door onschuldige kinderen te misbruiken, als op de mannen in kerkleiderschapsposities die dat misbruik hebben verdoezeld", zei Raoul.

De kinderen zouden misbruikt zijn in de in totaal zes bisdommen die de staat telt. Ongeveer 27 procent van de inwoners van Illinois is katholiek, wat hoger ligt dan het landelijke gemiddelde van ongeveer 21 procent in de Verenigde Staten. 

Zaken verjaard

Aangezien veel daders inmiddels zijn overleden en een groot deel van de zaken al verjaard is, is de kans klein dat het nog tot veroordelingen komt. Procureur-generaal Raoul zei hierover:

"Deze daders zullen dan wel nooit verantwoordelijkheid hoeven af te leggen in een gerechtshof, maar door hen hier te noemen hopen wij toch een publieke verantwoording te laten afleggen en een vorm van genoegdoening te bieden aan de slachtoffers die te lang in stilte hebben geleden".

610
Lees ook:
610 kinderen slachtoffer seksueel misbruik binnen katholieke kerk van Münster