De in Rusland opgepakte journalist Evan Gershkovich blijft drie maanden langer in voorarrest zitten. Onderzoekers van de Russische inlichtingendienst FSB hadden daarom gevraagd.
De 31-jarige Amerikaan werd op 29 maart opgepakt op verdenking van spionage en blijft nu tot tenminste 30 augustus vastzitten. Bij een veroordeling kan hij tot twintig jaar celstraf krijgen.
In een reactie op de verlenging van het voorarrest heeft het Witte Huis opnieuw opgeroepen tot 'onmiddellijke vrijlating' van de journalist. "Hij zou helemaal niet vastgehouden moeten worden. Journalistiek is geen misdaad", zegt John Kirby, een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad. "Wij blijven heel, heel hard werken om hem thuis bij zijn familie te krijgen."
In beroep tegen hechtenis
In april dit jaar was Gershkovich nog in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis. De Russische rechtbank wees dit verzoek af.

Rusland beweert dat het de Amerikaanse journalist op heterdaad heeft betrapt. Hij werkte aan een artikel over de rekrutering door een huurlingenleger van de Wagner Groep toen hij werd opgepakt.
De Verenigde Staten hebben altijd volgehouden dat Gershkovich onterecht is gearresteerd. President Joe Biden noemde zijn aanhouding eerder 'totaal illegaal'.

Gershkovich is de eerste Amerikaanse journalist die in Rusland is opgepakt voor spionage sinds 1986.
Uitruilen met Russen
Het gebeurt vaker dat Rusland Amerikanen als drukmiddel tegen de Amerikaanse regering gebruikt. Het vermoeden bestaat dat de journalist is aangehouden om later te kunnen uitruilen met een of meer Russen die in de VS vastzitten. Dat gebeurde ook eind vorig jaar met de Amerikaanse basketballer Brittney Griner, die in Rusland was aangehouden: