Ga naar de inhoud
Staatsbezoek

Chinese minister valt Nederlandse media aan: Chinese dreiging 'verzonnen'

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra, samen met zijn Chinese ambtsgenoot Qin Gang. Beeld © EPA / Editorial

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang trekt fel van leer tegen media in Nederland. Op een persevenement in Peking samen met zijn Nederlandse collega Wopke Hoekstra trok Qin berichten over Chinese dreiging in Nederland in twijfel. "Als we zo’n dreiging vormen, waarom zijn we dan jullie grootste handelspartner?"

Volgens Qin is Nederlandse berichtgeving over Chinese dreiging op technologisch en veiligheidsgebied onjuist. Hij beschuldigt inlichtingendiensten van leugens. "Ze zitten in donkere kamertjes en zijn niet te controleren", aldus Qin. Tegelijkertijd benadrukte Hoekstra dat Nederland nog altijd zorgen heeft over Chinese invloed in Nederland. Maar, zegt hij ook: "We hebben veel gezamenlijke uitdagingen."

ASML

Een van die uitdagingen is de technologie van het Nederlandse ASML. Eerder dit jaar kondigde het kabinet exportbeperkingen aan voor chipmachines van dat bedrijf. Het zou nodig zijn voor de 'internationale veiligheid'. De machines van ASML zijn essentieel voor het produceren van hoogwaardige chips die in bijna al onze elektronische producten gaan. De beperkingen gelden niet voor alle machines van ASML, maar wel voor de meest geavanceerde.

In een gesprek met RTL Nieuws na afloop van de ontmoeting gaf Hoekstra, zonder in detail te treden, aan dat het definitieve maatregelenpakket voor de zomer klaar zal zijn. Maar ondanks deze handelsbeperkingen benadrukt de minister: "We willen door met deze belangrijke handelsrelatie."

China
Lees ook:
China reageert fel op ASML-besluit kabinet: 'Politiseren van handelsbetrekkingen'

China is daar erg boos over. Op de staatsmedia wordt Nederland neergezet als schoothondje van de Amerikanen. Maar volgens het Nederlandse ministerie van Defensie zijn de risico’s van zeer hoogwaardige technologie in Chinese handen realistisch: "De kans dat een NAVO-lidstaat zich in de toekomst moet verdedigen tegen hoogwaardige zelfstandig geproduceerde wapensystemen wordt bij export van EUV-machines (van ASML) aanzienlijk groter."

Oekraïne

Oekraïne werd ook nog genoemd door beide ministers. Qin zegt dat de Chinese positie consistent is: "Een staakt het vuren is in ieders belang." Maar Hoekstra benadrukte het Nederlandse standpunt: "Nederland en de EU staan zij aan zij met Oekraïne."

Hoekstra is in Peking voor een tweedaags bezoek. Voor woensdag staat een ontmoeting met de Chinese vicepresident op het programma.