Ga naar de inhoud
Lenteoffensief

Zelensky is overal, wat levert het op? 'Zonder steun heeft hij geen kans'

De Oekraïense president Zelensky met de Amerikaanse president Biden dit weekend. Beeld © ANP FOTO

De Oekraïense president Zelensky boekt overwinning na overwinning tijdens zijn diplomatieke offensief. De afgelopen weken ging hij de hele wereld over om leiders te spreken. Hij kwam terug met nieuwe wapenpakketten. Leidt dit tot dat andere offensief, het langverwachte lenteoffensief?

Terwijl in eigen land de stad Bachmoet in handen van de Russen lijkt te zijn gevallen, schudde Zelensky de hand van verschillende wereldleiders. Van de Duitse bondskanselier Scholz tot de Amerikaanse president Joe Biden. "Oekraïne wil met een tegenaanval gebied gaan terugveroveren. En daarvoor is steun uit het westen noodzakelijk", zegt defensie-expert Patrick Bolder.

Dus begon Zelensky aan zijn eigen lenteoffensief. Op diplomatiek front. Met succes: zo komt er een coalitie van West-Europese landen, waaronder Nederland, die Oekraïense piloten gaan klaarstomen om te kunnen vliegen met F16-gevechtsvliegtuigen om mogelijk in de toekomst F16's te kunnen leveren. Inmiddels zijn ook de Verenigde Staten om en steunen zij dit plan. Terwijl Moskou blijft waarschuwen: dit is een 'groot risico'.

Patrick Bolder: "Het westen geeft hiermee aan dat ze Oekraïne blijven steunen. Ze zien dat Oekraïne redelijk succesvol is in de oorlog en zullen ook op lange termijn het land blijven steunen. Iets dat de Russische president Poetin niet had verwacht. Hij ging er vanuit dat de westerse steun wel zou verslappen in de loop van de tijd. Ook uit angst voor Rusland."

Bachmoet

Vanaf het front komen minder positieve berichten: de Russen lijken de stad Bachmoet te hebben veroverd. Om Bachmoet is maandenlang hard gevochten. Bachmoet ligt in de provincie Donetsk, aan de frontlinie. 

Defensie-expert Bolder: “Eindelijk een overwinning voor de Russen, die al maanden nauwelijks terreinwinst hebben geboekt. Al die tijd zijn ze vooral bezig geweest met Bachmoet.”

En dat zegt ook iets over de zwakte van de Russen, volgens Bolder: "Ja, de Russen hebben Bachmoet in handen. Maar dat ging moeizaam. Qua militairen hadden ze een overwicht met een leger van 200 tot 300 duizend man rond de stad. Toch hebben de Russen er zeker tien maanden over gedaan. En wat heeft het opgeleverd? Een kapotgeschoten stad die inmiddels waardeloos is."

De
Lees ook:
De hel van Bachmoet in één beeld: 'Zinloos en tragisch'

Patrick Bolder noemt de val van Bachmoet alleen een verlies op de korte termijn. Op lange termijn betekent het winst voor Oekraïne. Volgens Bolder zit dat als volgt: "Oekraïne heeft met Bachmoet tijd gekocht. De Russen zijn overal tot stilstand gebracht. En ook bij Bachmoet zijn ze maanden tegengehouden. In die tijd heeft Oekraïne militairen kunnen opleiden en meer wapens uit het westen kunnen ontvangen."

'Echt' lenteoffensief?

De westerse steun is opnieuw beklonken, wapens en tanks uit het westen zijn inmiddels in Oekraïne en nieuwe leveranties zijn toegezegd. De grote vraag is: wanneer komt dan dat lenteoffensief? "We weten niet wanneer en waar. Het zal met grote verrassingen gepaard gaan", verwacht Bolder.

"Wie niet sterk is, moet slim zijn. Het Oekraïense leger is niet in de meerderheid. Dus zal het offensief de Russen moeten verrassen. Daarom is het zo vaag waar ze zullen aanvallen en blijven de Oekraïeners hun troepen verplaatsen. Als de Russen worden verrast, kunnen zij alleen maar reageren en zelf geen initiatief nemen."

Bijna
Lees ook:
Bijna alle beloofde wapens van NAVO geleverd aan Oekraïne

Wel verwacht Bolder dat het er binnenkort een keer van moet komen: "Het westen levert niet voor niets wapens. Zij willen ook op een gegeven moment een offensief zien." Zo zijn tientallen toegezegde Leopard 2-tanks inmiddels in Oekraïne. Dat is een moderne tank die naar verwachting bij een Oekraïens offensief al wordt ingezet.

In de video hieronder leggen we je uit waarom deze tanks zo belangrijk zijn voor Oekraïne:

Deze tanks moeten Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland

04:34

Toch blijft Oekraïne vragen om extra wapens en materieel. Dat is vooral om via de lucht stand te kunnen houden, zegt Bolder: "Het enige antwoord van de Russen de laatste tijd is aanvallen met raketten en drones vanuit de lucht. Op de grond doen ze weinig."

Op dit moment zien defensie-experts als Patrick Bolder nog geen Oekraïense troepen zich verzamelen op een bepaalde plek aan het front. Maar als dat wel gebeurt, kan het snel gaan: "Oekraïne zet in op een verrassingsaanval. Dus als er troepen zijn verzameld, kan het snel gaan. Daarna is het een kwestie van inbreken op de verdedigingslinie van de Russen en blijven aanvallen. En dat voor langere tijd kunnen volhouden."