Ga naar de inhoud
Khartoem is doelwit

Zware luchtaanvallen in Soedan, ook na ingaan staakt-het-vuren

Zwarte rook boven de hoofdstad van Khartoem op 22 mei. Beeld © ANP / AFP

Het Soedanese leger heeft gisterenavond luchtaanvallen uitgevoerd op Khartoem. Dat meldt persbureau Reuters op basis van verklaringen van inwoners van de Soedanese hoofdstad. De aanvallen begonnen voordat om 21.45 uur (lokale tijd) een staakt-het-vuren inging.

Ook kort nadat de wapenstilstand al was ingegaan werden nog luchtaanvallen uitgevoerd op het oosten van de hoofdstad.

Leger valt paramilitairen aan

Het leger probeerde met de aanvallen terrein te winnen op de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), met wie het sinds 15 april in conflict is.

Ook zondagavond voerde het leger luchtaanvallen op Khartoem uit, zeiden getuigen.

Geweld
Lees ook:
Geweld in Soedan laait weer op ondanks staakt-het-vuren

Die zouden gericht zijn geweest op voertuigen van de RSF. Beide strijdende partijen hadden toegezegd om geen militair voordeel na te streven in de uren voor het staakt-het-vuren inging.

Wapenstilstand voor humanitaire hulp

Het Soedanese leger en de RSF kwamen zaterdag een staakt-het-vuren overeen dat zeven dagen moet duren. Het bestand moet de levering van hulp mogelijk maken.

De strijdende partijen hebben ook afgesproken om de levering en distributie van humanitaire hulp en het herstel van noodzakelijke diensten te vergemakkelijken en troepen terug te trekken rond ziekenhuizen en openbare voorzieningen.

Officiële toezegging 

Eerdere wapenstilstanden werden gebroken door beide strijdende partijen. Volgens de Verenigde Staten en Saudi-Arabië, die de overeenkomst hebben bemiddeld, is deze wapenstilstand echter anders. Beide partijen hebben het staakt-het-vuren deze keer officieel 'ondertekend'.

Wie
Lees ook:
Wie zijn de twee generaals die Soedan kapotmaken?
Bron: RTL Nieuws / ANP
Meer over