Ga naar de inhoud
Vermoedelijk brandstichting

Minstens 19 kinderen dood na brand in schoolgebouw Guyana

De overblijfselen van de afgebrande school in Guyana. Beeld © ANP / AFP

In Guyana, een buurland van Suriname, zijn door een grote brand in de slaapzaal van een schoolgebouw minstens negentien leerlingen om het leven gekomen. De brand brak net na middernacht uit in de school en is vermoedelijk kwaadwillig aangestoken.

Dit schrijft The Guardian

De politiecommissaris van Guyana zei tijdens een persconferentie dat het eerste onderzoek suggereert dat de brand 'kwaadwillig is aangestoken'. 

Tussen 11 en 17 jaar oud

De brand zou zijn uitgebroken in een slaapzaal voor meisjes in de school waar voornamelijk inheemse jongeren van tussen de 11 en 18 jaar oud verblijven. "Veertien kinderen overleden ter plaatse, vijf anderen bezweken in het ziekenhuis aan hun verwondingen", meldde de brandweer in een verklaring.

Daarnaast liggen er ook nog rond de twintig kinderen in het ziekenhuis met verwondingen. 

Politie
Lees ook:
Politie onderzoekt brand school Roermond, 13-jarige jongen aangehouden

Er is nog geen verdachte geïdentificeerd. De politiecommissaris zei tegen het Franse persbureau AFP dat er binnen 48 uur wel meer informatie wordt verwacht.

Bevolking geschokt

In het circa 800.000 inwoners tellende buurland van Suriname is geschokt gereageerd op het hoge dodental. De Guyanese president Mohamed Irfaan Ali sprak over een grote ramp. "Het is tragisch en pijnlijk", reageerde hij. "Ik kan me de pijn niet voorstellen die de ouders nu moeten voelen." Ali heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

De middelbare school ligt in de zuidwestelijke grensplaats Mahdia, 320 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Georgetown.

Reeks
Lees ook:
Reeks bedreigingen tegen scholen: 'Angst blijft lang hangen'