Ga naar de inhoud
Doorverkocht voor woekerprijzen

Monniken zijn illegale bierhandel zat: gewild Westvleteren komt bij de slijter

Foto uit 2020: broeder Godfried tussen het Westvleteren-bier. Beeld © AFP

Nederlandse bierliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Het zeer gewilde, exclusieve trappistenbier van de monniken uit het Vlaamse Westvleteren is binnenkort - legaal - verkrijgbaar bij Nederlandse slijterijen. Hoewel de reden wat wrang is.

De monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren hebben noodgedwongen dit besluit genomen, om hiermee de woekerprijzen van de illegaal op de Nederlandse markt gebrachte bieren een halt toeroepen.

Alleen voor particulieren

De Sint-Sixtusabdij brouwt jaarlijks 7500 hectoliter liter bier, verspreid over zo’n vijftig dagen. Maar Westvleteren is normaal gesproken alléén verkrijgbaar bij de abdij zelf, en enkel voor particulieren. Bierliefhebbers uit Nederland reizen soms speciaal naar België af om het bier op de kop te tikken.

Maar sommige van hen maakten daar misbruik van, zo stelt de abdij. De begeerde kratten werden namelijk bij terugkomst in Nederland voor een veelvoud van de aankoopprijs verkocht.

"Deze woekerpraktijken staan lijnrecht tegenover de waarden van de monnikengemeenschap. De broeders willen namelijk dat zoveel mogelijk mensen van hun trappistenbieren kunnen genieten tegen een normale, eerlijke prijs", stelt de abdij.

Proef van een jaar

Daarom wordt het trappistenbier binnenkort ook via Nederlandse slijterijen verkocht. Het gaat om de soorten Blond, 8 en 12. De bedoeling is dat er jaarlijks 240.000 flessen aan 'een groot aantal onafhankelijke Nederlandse slijterijen' wordt geleverd. In eerste instantie gaat het om een proef van minstens een jaar. De eerste Westvleteren-flesjes moeten tegen 18 juni verkrijgbaar zijn.

De omzet van het bier wordt uitsluitend gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en de salarissen van de mensen die in de abdij werken. Ook gaat een deel naar het onderhoud van het klooster.

Westvleteren-bier
Lees ook:
Westvleteren-bier tegen 'exorbitante prijzen' verkocht, broeders boos

De illegale handel in Westvleteren-bieren leidt ertoe dat veel houten kratten en lege flessen verloren gaan. Daardoor moet de abdij naar eigen zeggen jaarlijks veel nieuw materiaal aanschaffen. Ook daarover worden nu afspraken gemaakt.

Voordat de flesjes bier naar Nederland komen, worden de flesjes bij een bedrijf uit Hulst verpakt in kartonnen dozen. Daarmee komen de houten kratten niet op de Nederlandse markt. Consumenten kunnen hun lege flesjes terugbrengen naar de slijterij, waarna ze retour gaan naar de abdij.

Bekijk ook: Bierproductie in gevaar door warmer weer, deze techniek kan helpen

01:52
Door klimaatverandering wordt het steeds lastiger om een belangrijk ingrediënt te verbouwen: hop.