Het aantal mensen dat wereldwijd overlijdt door extreem weer is de afgelopen 50 jaar sterk afgenomen. In de jaren 70 van de vorige eeuw kwamen daar ruim 50.000 mensen per jaar door om het leven, in 2020 en 2021 waren dat er in totaal ruim 22.000.
De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties (VN) noemt betere waarschuwingssystemen als belangrijkste oorzaak van de daling. Ontwikkelingslanden worden volgens de WMO nog steeds onevenredig hard geraakt door klimaatrampen.
Cycloon Mocha
Als voorbeeld noemt WMO-chef Petteri Taalas cycloon Mocha, die vorige week over Zuidoost-Azië raasde. De overheid van Myanmar schat dat daardoor 145 doden vielen. Bij soortgelijke rampen in Myanmar en Bangladesh kwamen in het verleden tien- tot honderdduizenden mensen om, zo stelt hij. Doordat mensen gewaarschuwd waren, konden meer mensen zich nu tijdig in veiligheid brengen.
De VN hoopt dat alle landen in 2027 voorzien zijn van waarschuwingssystemen.

Hoewel het aantal doden door extreem weer is afgenomen, stijgt de economische schade wel sterk, waarschuwt de WMO. Tussen 1970 en 2019 verzevenvoudigde de waargenomen economische schade door klimaatrampen. Waar het in 1970 nog om 45 miljoen euro per dag ging, stond de teller in 2019 op 354 miljoen euro schade per dag. De economische schade is het grootst in de VS, dat land is sinds 1970 goed voor 39 procent van het totale schadebedrag wereldwijd.
100 procent van het bbp
Relatief gezien is de schade het grootst in armere landen. In rijkere landen komt de schade door klimaatrampen doorgaans op een bedrag gelijk aan 0,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), en nooit hoger dan 3,5 procent van het bbp. In armere landen ging het soms om economische schade gelijk aan 5 procent van het bbp, en dat kon oplopen tot een derde van het bbp. Armere eilandstaten worden nog zwaarder getroffen: daar kon de schade oplopen tot een bedrag gelijk aan 100 procent van het bbp.
Een van de Europese regio's die worden bedreigd door klimaatverandering, is het Franse Normandië. Wetenschappers waarschuwen nu al: verhuis woningen en bedrijven die vlak bij de kust liggen. Quiberville is het eerste dorp dat daarmee is begonnen, is te zien in deze video: