Ga naar de inhoud
Bloedige strijd

Zelensky ontkent dat Bachmoet in Russische handen is

Een soldaat van de Wagner Groep met een Russische vlag in Bachmoet.

Rusland zegt de Oekraïense stad Bachmoet helemaal in handen te hebben. Nadat Zelensky dat eerder leek te bevestigen, ontkent de Oekraïense president nu dat de Russen de stad hebben veroverd. Om Bachmoet, in het oosten van het land, wordt al maandenlang een bloedige strijd geleverd.

Na
Update:
Na 10 maanden lijkt Bachmoet gevallen: 'Maar laatste woord nog niet gesproken'

Gisteravond maakte het Russische ministerie van Defensie bekend dat Rusland de stad in handen heeft. President Poetin feliciteerde de troepen en bedankte iedereen die heeft geholpen bij de verovering. Hij stelt ze een onderscheiding in het vooruitzicht.

'Ik denk het niet'

Toen Zelensky vandaag bij de G7 werd gevraagd of Bachmoet nog onder Oekraïense controle stond, antwoordde hij: "Ik denk het niet. Je moet begrijpen dat daar niets is. Vandaag is Bachmoet alleen in onze harten."

Zijn woordvoerder ontkent achteraf dat Zelensky de val van Bachmoet hiermee heeft bevestigd. Volgens de woordvoerder reageerde de president op de vraag of de Russen Bachmoet hebben ingenomen. Ook Zelensky zegt nu dat de stad niet in handen is van de Russen.

Onder leiding van Wagner Groep

De aanval op de stad wordt geleid door het Russische huurlingenleger Wagner Groep. Jevgeni Prigozjin, de leider van de groep huurlingen, zei gisteren dat zijn troepen de Oekraïners uit hun laatste stellingen in de stad hadden verdreven.

Ineens
Lees ook:
Ineens boekt Oekraïne terreinwinst bij Bachmoet: 'Bijzonder dat het daar gebeurt'

Als Bachmoet inderdaad veroverd is, is dat een belangrijke overwinning voor de Russen, de grootste in tien maanden tijd. Rondom de stad verloor Rusland de afgelopen tijd juist grondgebied aan Oekraïne. Het zou om een kleine terreinwinst gaan, van zo'n twee kilometer.

Bachmoet is militair gezien niet van grote waarde, maar heeft een enorme symbolische waarde gekregen, zei oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif eerder. Volgens hem heeft Rusland die waarde zelf gecreëerd. "Het Wagnerleger koos deze plek negen maanden geleden uit om te laten zien dat Rusland Oekraïne kan verslaan. Oekraïne zei: 'Kom maar op!' Dan wordt zo'n plek vanzelf symbolisch."

De strijd om de stad liet zien hoe 'smerig' oorlog kan zijn. Het front leek lange tijd geen meter op te schuiven, maar intussen kwamen duizenden soldaten om:

Keiharde strijd in Bachmoet 'laat zien hoe smerig oorlog is'

02:18
"Een slagveld zoals we dat eigenlijk niet meer kennen."
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update