De komst van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky naar de G7-top dreigt de boodschap over nucleaire ontwapening te overschaduwen, vrezen overlevenden en nabestaanden van het bombardement van Hiroshima. De top wordt in die stad gehouden.
Inwoners van de stad hoopten dat de focus op Hiroshima duidelijk zou maken dat het tijd is om nucleaire ontwapening voort te zetten. Het tragische verleden van de stad zou wereldleiders moeten aanzetten om er echt werk van te maken, in plaats van het als een ideaal te zien. Dat zeggen overlevenden en nabestaanden tegen persbureau AP.
De G7-top begon met een kranslegging bij een museum voor de slachtoffers van het bombardement in 1945. De Japanse premier Kishida zal volgens de planning vandaag wereldleiders meenemen naar het museum.
Maar de komst van de Oekraïense president Zelensky heeft de focus van de top doen verschuiven van nucleaire ontwapening naar de oorlog in Oekraïne en het leveren van meer wapens aan dat land.
"Het bezoek van Zelensky aan Hiroshima is ongepast. Dit is een vredelievende stad."
Activist Yuta Takahashi, geboren in Hiroshima, zegt dat het bezoek de boodschap afgeeft dat 'de dreiging met nucleaire wapens belangrijk is om een eind te maken aan de oorlog in Oekraïne'. "Het lijkt erop dat Hiroshima alleen wordt gebruikt door landen met een nucleair arsenaal om een boodschap te sturen, niet om eindelijk aan te zetten tot ontwapening."

Kunihiko Sakuma werd als baby blootgesteld aan radioactieve straling bij het bombardement. Wat hem betreft moet de focus liggen op diplomatieke middelen om de oorlog te beëindigen, niet op meer wapens. Dat zegt ook Etsuko Nakatani, wiens ouders het bombardement overleefden: "Het bezoek van Zelensky aan Hiroshima is ongepast. Dit is een vredelievende stad."
Zelensky wil F-16's
Toch lijkt het verkrijgen van meer wapens, in dit geval conventionele wapens, wel de reden van Zelensky's komst naar Japan. Hij probeert westerse landen al maanden te bewegen om F-16's te leveren aan Oekraïne. Een eerste toezegging op dat gebied is er al wel: de Verenigde Staten geven toestemming voor het trainen van Oekraïense militairen in de gevechtsvliegtuigen.
Ook vandaag, op de laatste dag van de top, is de oorlog in Oekraïne een belangrijk thema er is een speciale sessie over ingelast. Zelensky ontmoet in elk geval de Amerikaanse president Joe Biden. Gisteren sprak de Oekraïense president al met onder anderen de Britse premier Rishi Sunak, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Italiaanse premier Giorgia Meloni.