Ga naar de inhoud
Ook heli neergestort

Al 36.000 Italianen geëvacueerd na week vol overstromingen

Een vrouw in de Italiaanse plaats Lugo wordt geëvacueerd na de overstromingen. Beeld © Getty Images

In Noord-Italië hebben deze week al 36.000 mensen hun huizen moeten verlaten door zware overstromingen. Volgens de laatste cijfers zijn 14 mensen overleden. Zo'n 500 wegen zijn gesloten of beschadigd en de regio werd getroffen door meer dan 300 aardverschuivingen. Vanochtend vond er tot overmaat van ramp ook nog een helikopterongeluk plaats.

Het noorden van Italië kampt deze week met zware regenbuien. De regio Emilia-Romagna, waar Bologna de hoofdstad van is, werd in bijna honderd jaar niet zo zwaar getroffen. En dat terwijl er vorige zomer nog grote droogte heerste.

'Vluchten kon niet meer'

Door het noodweer zijn straten veranderd in rivieren, grote stukken land staan onder water en veel bergachtige gebieden kunnen alleen nog per helikopter worden bereikt.

De Italiaanse plaats Lugo is een van de zwaar getroffen gebieden. Bewoners van de plaats vertellen aan buitenlandse media over chaotische taferelen toen het water steeds verder steeg en er 'nergens was om naartoe te vluchten'.

Eerder deze week vertelden inwoners van de regio al over alle ellende die zij hebben moeten doorstaan:

Verdriet en wanhoop bij Italianen na overstromingen: 'Niks meer te redden'

01:54
"Hier is niks meer te redden." Het verdriet in Emilia-Romagna is groot.

In anderhalve dag viel in Emilia-Romagna de hoeveelheid regen die normaal in een half jaar valt. Ook dit weekend regent het flink door, waardoor wordt gevreesd dat rivieren opnieuw buiten hun oevers treden. In de Italiaanse plaats Ravenna werden inwoners vandaag nog opgeroepen te evacueren. Het water was er nog niet gezakt en begon weer te stijgen.

Helikopter neergestort

De autoriteiten laten code rood – de zwaarst mogelijke waarschuwing – ook nog tot zondag van kracht.

Te midden van alle overstromingen, waren er ook andere ongevallen. Vandaag stierf een man die werd geraakt door een boom die door de harde wind loskwam. Ook vond er een helikopterongeluk plaats. In de buurt van Lugo stortte een helikopter neer die bezig was de elektriciteit te herstellen. De inzittenden raakten gewond en werden naar het ziekenhuis gebracht.

Correspondent Anouk Boone was eerder deze week in Italië en zag daar hoe bewoners het zonder stroom en water moesten doen. "Hulpverleners zijn hier voorlopig nog niet, de dorpelingen zijn op elkaar aangewezen." Meer daarover lees je in dit artikel.