Ga naar de inhoud
Sessie over Oekraïne

Zelensky geland in Japan voor G7-top, levering F16's op tafel

Zelensky op de luchthaven van Hiroshima. Beeld © AP

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen in Japan. Hij landde vanochtend op de luchthaven van Hiroshima. Zelensky gaat langs bij de vergadering van de G7, het samenwerkingsverband van zeven invloedrijke industrielanden en de Europese Unie.

De Oekraïense president schrijft op Twitter dat hij daar 'belangrijke ontmoetingen met partners en vrienden van Oekraïne' zal hebben. Er was al aangekondigd dat hij naar de top zou komen, maar het bleef onduidelijk wanneer hij daar zou zijn.

"Vrede zal vandaag een stap dichterbij komen", twitterde de president kort na zijn landing. Eerder kwam er al nieuws over de gevechtsvliegtuigen waar Zelensky al langer om vraagt.

Biden
Lees ook:
Biden geeft groen licht: Oekraïense piloten krijgen training in F-16's

De Amerikaanse president Joe Biden heeft toestemming gegeven om Oekraïense piloten vliegles te geven in F-16's. Dat maakt ook de levering van de vliegtuigen aan het Oekraïense leger mogelijk. Zelensky noemde dat eerder een 'historisch besluit'.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken noemt het leveren van de F16's 'een kolossaal risico' voor het Westen. "We zien dat westerse landen nog steeds aansturen op escalatie. Dat brengt een kolossaal risico mee voor hen zelf. We nemen dit mee in onze plannen en hebben alle middelen om ons doel te bereiken."

Amerikanen moeten meewerken

Tijdens de G7 komt volgens Zelensky de praktische invulling van de plannen met de F-16's aan de orde. De VS moeten meewerken aan de levering van de F-16's, omdat landen die erover beschikken (zoals Nederland) de toestellen van de Amerikanen gekocht hebben.

Voordat de vliegtuigen ingezet kunnen worden, moeten allerlei voorbereidingen getroffen worden. Voldoende trainen is daar een van. Zoiets duurt volgens deskundigen maanden.

G7 en gasten

De G7 bestaat uit de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Onder andere presidenten Biden (VS) en Macron (Frankrijk) zijn aanwezig, net premier Sunak van Groot-Brittannië en Trudeau van Canada. Ook voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Unie is aanwezig.

Naast de leden van de G7 zijn ook de leiders van landen als India, Brazilië, Indonesië, Zuid-Korea, Australië en Vietnam uitgenodigd. Hun aanwezigheid wordt gezien als een poging om aarzelende landen mee te krijgen in gevoelige dossiers als de oorlog in Oekraïne.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update