Ga naar de inhoud
Rutte reageert positief

Biden geeft groen licht: Oekraïense piloten krijgen training in F-16's

Een F-16's van de Amerikaanse luchtmacht, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft toestemming gegeven om Oekraïense piloten vliegles te geven in F-16's. Premier Mark Rutte reageert daar positief op. Eerder deze week beloofden Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk al vliegles. F-16's zelf worden nog niet geleverd.

Al maanden vraagt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky Europa tevergeefs om gevechtsvliegtuigen.

Tijdens een bijeenkomst van de G7 heeft de Amerikaanse president Joe Biden laten weten dat de Verenigde Staten achter het plan staan om Oekraïense piloten trainingen te geven in gevechtsvliegtuigen. Een hoge functionaris meldde dat aan Amerikaanse media, waaronder CNN. Nieuwssite Politico meldt tegelijk dat Biden ook eens militair hulppakket ter waarde van 375 miljoen dollar wil leveren aan Oekraïne.

Alleen trainingen

Het gaat alleen nog maar om trainingen, niet om de levering van de toestellen. "Terwijl de training de komende maanden plaatsvindt, beslist een coalitie van landen of we daadwerkelijk vliegtuigen zullen leveren, hoeveel we zullen leveren en wie ze zal leveren", zegt de functionaris daarover tegen de Amerikaanse zender.

Al
Lees ook:
Al wel training, nog geen straaljagers: waarom levering F-16's aan Oekraïne kwestie van tijd lijkt

Eerder deze week kondigden de Britse premier Rishi Sunak en Franse president Emmanuel Macron plotseling aan vliegles te geven aan de Oekraïners. Deskundigen zeiden daarop al wel dat de levering van de toestellen slechts een kwestie van tijd is.

'Niet-aflatende steun'

Premier Mark Rutte zegt dat de details over de levering 'de komende weken worden uitgewerkt'. "Oekraïne kan blijven rekenen op de niet-aflatende steun van Nederland en zijn internationale partners." Nederland liet begin dit jaar al weten bereid te zijn tot de levering van F-16's aan Oekraïne.

Defensieminister Kajsa Ollongren sloot zich meteen aan bij de woorden van Rutte. Samen met 'onze naaste bondgenoten' Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk wordt gewerkt aan de voorwaarden. "We staan klaar om Oekraïne hierin te steunen", twitterde de bewindsvrouw.

Training in Europa

De training vindt waarschijnlijk volledig in Europa plaats. Wel zal Amerikaans personeel samen met bondgenoten in Europa aan de training deelnemen. De verwachting is dat die enkele maanden in beslag zal nemen.

De Oekraïense president Zelensky noemde de beslissing op Twitter 'historisch'. Zelensky heeft er bij zijn westerse bondgenoten herhaaldelijk op aangedrongen gevechtsvliegtuigen te leveren. Voor de levering is Amerikaanse toestemming nodig, omdat de F-16's in de VS worden geproduceerd.

Nederland
Lees ook:
Nederland bereid tot leveren meer tanks en F-16's aan Oekraïne