Drie mannen zijn vandaag in Iran geëxecuteerd vanwege hun betrokkenheid bij de massale demonstraties vorig jaar. Volgens de Iraanse autoriteiten voerden ze 'een oorlog tegen God'. Kort na hun executies verschenen filmpjes waarin de mannen schuld zouden bekennen, maar aan de echtheid daarvan wordt getwijfeld.
Het gaat om de Iraanse mannen Majid Kazemi, Saleh Mirhashemi en Saeed Yaghoubi die zijn geëxecuteerd. Zij mochten twee dagen geleden voor het laatst hun familie zien, waardoor mensenrechtenorganisaties al vermoedden dat ze om het leven zouden worden gebracht.
Schieten en paniek
De drie zaten volgens de Iraanse autoriteiten achter de dood van veiligheidstroepen. Drie militairen kwamen vorig jaar om het leven in de tweede stad van Iran, Isfahan. Daar werd massaal geprotesteerd naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die was opgepakt omdat ze geen hoofddoek droeg.
Volgens de rechtbank begonnen Kazemi, Mirhashemi en Yaghoubi tijdens die demonstratie te schieten om paniek te veroorzaken. Bewijs daarvoor is echter niet aangeleverd. Na hun dood vandaag verschenen wel schuldbekentenissen van de mannen, maar Amnesty International denkt dat die na marteling zijn ontfutseld.
Familieleden van de Iraniërs en mensenrechtenorganisaties hebben geprobeerd de executies te stoppen, maar tevergeefs. Er werd deze week nog bij de gevangenis geprotesteerd waar ze vastzaten, schrijft de Britse krant The Guardian.
Honderden executies
In Iran worden aan de lopende band executies uitgevoerd: dit jaar zouden het er al ruim tweehonderd zijn, meldde Iran Human Rights eerder deze maand. Vorig jaar waren het er in totaal 576, meldde Amnesty International eerder.

Meer dan de helft van alle executies ter wereld vindt in het land plaats. Een deel van de executies was vanwege misdaden als moord of drugshandel, maar na de protesten na de dood van Amini zijn ook veel betogers geëxecuteerd.
'Onmenselijk en onomkeerbaar'
Een van de meest vooraanstaande figuren die recent werd geëxecuteerd was de Zweeds-Iraanse politiek activist Habib Chaab. Na zijn dood noemde de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken noemt de doodstraf 'onmenselijk en onomkeerbaar'.