Ga naar de inhoud
337 miljoen jaar verloren

WHO: coronapatiënt stierf gemiddeld 22 jaar te vroeg

Door de uitbraak van het coronavirus zijn wereldwijd 336,8 miljoen levensjaren verloren gegaan in 2020 en 2021, de eerste twee jaren van de pandemie, dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ze noemen de uitkomst 'verbijsterend'.

Sommige overleden patiënten hadden al een zwakke gezondheid en zouden zonder corona waarschijnlijk ook op korte termijn zijn overleden. Maar er zijn ook mensen gestorven door een coronabesmetting terwijl ze zonder die ziekte waarschijnlijk nog jaren in goede gezondheid voor de boeg hadden gehad.

22 jaar te vroeg

Het officiële dodental van het virus staat op ongeveer 6,9 miljoen. Ongeveer 43 procent daarvan woonde in Noord-, Midden- of Zuid-Amerika. Een op de drie coronadoden kwam uit Europa. Het werkelijke aantal doden was waarschijnlijk hoger.

In 2022 vielen een stuk minder coronadoden in Nederland, zo lees je in onderstaand artikel:

CBS:
Lees ook:
CBS: veel minder coronadoden in 2022, meer overlijdens na vallen

Volgens de WHO zijn er door corona 14,9 miljoen mensen meer overleden dan kon worden verwacht. Als je bedenkt dat er volgens de WHO 337 miljoen levensjaren verloren zijn, betekent dat, dat elke 'extra' dode gemiddeld 22 jaar te vroeg stierf. Het virus "verkortte de levens van miljoenen mensen op een abrupte en tragische manier", aldus de VN-organisatie.

Bekijk ook: eind 2022 konden Chinese ziekenhuizen en mortuariums de coronadoden niet aan

01:58
China had strengere lockdowns dan wij. Toen de maatregelen verdwenen, raakten alsnog veel mensen besmet.