Ga naar de inhoud
Buren hebben gordijnen nodig

De maan naar de aarde halen, ondernemer heeft plannen in Dubai

Impressie van het beoogde gebouw. Beeld © Michael Henderson/Moon World Resorts via AP.

Dat Dubai riante optrekjes – vaak in wolkenkrabbers – biedt voor de rijken, is niets nieuws onder de zon. Maar wie geld genoeg heeft, kan er binnenkort misschien de maan aanraken. Een namaak-versie althans. Een Canadese ondernemer wil een 274 meter hoge replica van de maan bouwen op een gebouw van dertig meter hoog. Kosten van het project: 5 miljard dollar.

Het hoogste gebouw ter wereld (828 meter) staat er al. Net als talloze wolkenkrabbers en andere architectonische wonderen. Michael Henderson – mede-oprichter van Moon World Resorts Inc. – ziet in Dubai dan ook het perfecte decor voor zijn maangebouw. 

In de bol moeten onder meer een hotel met 4000 kamers komen en een arena die plaats biedt aan 10.000 mensen. Ook omvatten de plannen een 'maankolonie', waar mensen het gevoel hebben op de maan te lopen. En er is in het project – dat de simpele naam MOON draagt – ruimte voor een casino. Op dit moment is gokken nog illegaal in de Verenigde Arabische Emiraten.

Dubai
Lees meer:
Dubai stroomt vol met steenrijke Russen: 'Soms voel ik me schuldig'

Het idee is dat een kleiner gebouw fungeert als een voetstuk voor de enorme nepmaan. 's Nachts moet het gevaarte gloeien. De bol kan verlicht worden als een volle of een halve maan. Over de overlast die potentiële buren van al dat licht kunnen hebben als de maan daadwerkelijk gebouwd wordt, zei ondernemer Henderson: "Het is moeilijk om iedereen tevreden te stellen. Misschien heb je donkere gordijnen nodig."

Heel veel woningen verkocht

Of de replica-maan inderdaad gaat schijnen tussen de vele wolkenkrabbers in Dubai, staat nog niet vast. Wel lijkt 'the sky the limit' in de futuristische stad. Vorig jaar werden er 86.849 woningen verkocht, een record. Heel veel van de aankopen worden er contant gedaan.