Ga naar de inhoud
Arme landen hard getroffen

Weerfenomeen El Niño veroorzaakt voor biljoenen aan schade

Droogte in een maisveld in Kenia in november. Beeld © ANP

Het natuurverschijnsel El Niño veroorzaakt elke keer dat het plaatsvindt voor biljoenen aan schade. De financiële gevolgen voor de wereldeconomie sudderen telkens nog jarenlang door. Dat concluderen onderzoekers van het Amerikaanse Darthmouth College. Experts vrezen dat er een zware El Niño in aantocht is.

Bij een El Niño warmt het water van de Stille Zuidzee op, wat grote effecten op het weer over de hele wereld heeft. De afgelopen drie jaar kwam juist tegenhanger La Niña langs, die een verkoelende effect op de Stille Oceaan had.

El Niño in aantocht

In maart concludeerde het Amerikaanse Climate Prediction Center dat La Niña ten einde was. De kans dat de wereld later dit jaar weer te maken krijgt met El Niño, wordt gesteld op meer dan negentig procent.

De onderzoekers bestudeerden de wereldwijde economie na El Niño in 1982-1983 en 1997-1998. Ze concludeerden dat de groei van de economie beide keren meer dan vijf jaar lang werd beperkt.

Dat kostte volgens de studie, die vandaag wordt gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Science, in het eerste geval 4,1 biljoen dollar (3,8 biljoen euro) en vijftien jaar later 5,7 biljoen dollar (5,3 biljoen euro). Een biljoen staat gelijk aan duizend miljard, of een miljoen miljoen.

Volgens de onderzoekers worden arme landen rond de evenaar daarbij het hardst getroffen.

Meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar vertelde eerder dat hij ervan overtuigd is dat het fenomeen binnenkort weer toeslaat: "El Niño gaat komen. Binnen nu en twee maanden is het waarschijnlijk officieel. Er is zelfs kans op een zogenoemde super-El Niño."

Warm water bij Zuid-Amerika

Middendorp legt uit: "Voor de kust van Zuid-Amerika borrelt warm zeewater omhoog. Daardoor stijgt warme lucht op en krijg je daar lagedrukgebieden. Aan de andere kant van de Grote Oceaan krijg je dan juist hogedrukgebieden. Warmte en droogte dus. Dat zorgt voor een kettingreactie over de hele wereld."

Waarom dat warme water opborrelt bij Zuid-Amerika is onduidelijk, zegt Middendorp. "Wetenschappers tasten nog altijd in het duister."

De gevolgen lopen uiteen van hongersnood, overstromingen en bosbranden.

Schrikbeeld
Lees ook:
Schrikbeeld van super-El Niño in najaar groeit: 'Met doden tot gevolg'