De leiders van de G7 hebben de politieke top in Japan geopend met een kranslegging in Hiroshima. Inmiddels is ook bekend geworden dat president Volodymyr Zelensky van Oekraïne aanstaande zondag aanwezig zal zijn bij de bijeenkomst. Hij zou eigenlijk spreken via een videoverbinding, maar reist nu toch af naar Azië.
Aan het begin van de politieke top, die drie dagen zal duren, legden de politieke leiders van de G7-landen kransen voor de slachtoffers van de atoombom in 1945. In Hiroshima stierven naar schatting 140.000 mensen als gevolg van het bombardement.
Bezoek aan Vredesmuseum
De leiders bezochten het Vredesmuseum in de stad, waar beelden te zien zijn van het leed dat werd aangericht met de atoombom. Media werden niet toegelaten in het museum.
De G7 bestaat uit de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Onder andere presidenten Biden (VS) en Macron (Frankrijk) zijn aanwezig, evenals premier Sunak van Groot-Brittannië en Trudeau van Canada. Ook voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Unie is aanwezig.
Ook de leiders van landen als India, Brazilië, Indonesië, Zuid-Korea, Australië en Vietnam zijn uitgenodigd.
Volgens bronnen brengt de Oekraïense president Zelensky zondag een bezoek aan de G7-top. Eerder leek het erop dat hij de wereldleiders middels een videoverbinding toe zou spreken.
Belangrijke besluiten
Bronnen van de Britse krant Financial Times en persbureau Bloomberg zeggen dat er zondag een speciale sessie over Oekraïne is ingelast voor het bezoek van Zelensky.
"Daar worden heel belangrijke besluiten genomen en daarom is het absoluut essentieel dat onze president aanwezig is om onze belangen te verdedigen", zei Oleksiy Danilov van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad op de staatstelevisie.

De aanwezigheid van landen als Brazilië, Indonesië, Zuid-Korea en India wordt gezien als een poging om aarzelende landen meer op de lijn van de G7 te krijgen in gevoelige dossiers als de oorlog in Oekraïne.
Assad bij Arabische Liga
De top in Japan valt samen met de politieke top van de Arabische Liga in Saoedi-Arabië. In de havenstad Jeddah is ook de Syrische president Assad bij aanwezig. Dat land werd twaalf jaar geleden door de andere leden van de Liga geschorst, omdat het excessief geweld gebruikte in de burgeroorlog tegen de eigen bevolking. Assad is nu voor het eerst weer welkom.
