Ga naar de inhoud
Aangehouden in Parijs

Baas Nederlands defensiebedrijf verdacht van spionage voor Russen

De Russische ambassade in Den Haag, ter illustratie. Beeld © ANP / Robin Utrecht

De eigenaar van een defensiebedrijf in het Brabantse Rijen is in Parijs aangehouden op verdenking van spionage voor de Russen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt. De man zou gevoelige Amerikaanse technologie hebben doorgespeeld aan Rusland.

De 59-jarige Nikolaos B., van Griekse origine, werd aangehouden op 9 mei en zit vast in afwachting van uitlevering aan de Verenigde Staten. 

Aratos Group

Hij zou de eigenaar zijn van de Aratos Group, een groep bedrijven met vestigingen in Nederland en Griekenland die satelliettechnologie ontwikkelt, schrijft de Amerikaanse justitie in een verklaring.

De Amerikaanse aanklager Breon Peace zegt in een verklaring: "De beklaagde en zijn Aratos-groep opereerden ogenschijnlijk als een defensie-aannemer voor de NAVO en andere bondgenootlanden. Tegelijkertijd speelden ze dubbelspel en hielpen ze de oorlogsinspanningen van Rusland en zijn ontwikkeling van wapens van de volgende generatie".

'Mol in defensie-industrie'

Aratos is per direct geschorst als lid van de koepel van Nederlandse defensiebedrijven NIDV, blijkt uit een bericht aan de leden dat De Telegraaf kon inkijken.

"Een mol midden in de Nederlandse defensie-industrie", zo zegt een van de leden.

Russische
Lees ook:
Russische spionnen die EU-landen zijn uitgezet, werken nu vanuit Servië

De Griek zou in 2017 zijn geronseld als spion voor Rusland, waarna hij Amerikaanse militaire technologie doorspeelde aan de Russen. Dit deed hij samen met zogeheten dual-use-goederen, die kunnen worden gebruikt voor zowel civiele als militaire doeleinden.

Zijn arrestatie komt voort uit de nieuw opgerichte Disruptive Technology Strike Force, een samenwerking tussen de Amerikaanse ministeries van Justitie en Handel, die het lekken van Amerikaanse militaire technologie naar autoritaire regimes moet aanpakken.

Nederlands defensiebedrijf

Een van de bedrijven in de Aratos-groep van Nikolaos B., het in Rijen gevestigde Aratos Systems BV, werd in 2021 een finalist van de Innovation Challenge van de NAVO met een project rond artificiële intelligentie (AI) en blockchaintechnologie, aldus de Amerikaanse justitie.

Aratos maakte deel uit van de koepel van Nederlandse defensiebedrijven, de NIDV, schrijft De Telegraaf.

Reactie directeur NIDV

Volgens de krant meldt directeur Hans Huigen aan de leden: "Ik heb de Nederlandse vertegenwoordiger van dit bedrijf geïnformeerd over mijn beslissing om het bedrijf te schorsen als deelnemer van de NIDV en van alle activiteiten die (mede) door NIDV georganiseerd worden."

"Ik hoop en verwacht dat u met mij van mening bent dat een schorsing, gegeven de aard en ernst van de verdenkingen, voor nu op z’n plaats is."

Spioneren
Lees ook:
Spioneren voor Rusland: Zweedse broers hangt zware straf boven het hoofd