Ga naar de inhoud
Record

Niemand beklom de Mount Everest vaker dan deze Nepalese berggids

Kami Rita krijgt een knuffel. Beeld © EPA

27 keer stond hij op de top van 's werelds hoogste berg en nog belangrijker: 27 keer wist hij weer veilig beneden te komen. Niemand heeft vaker de Mount Everest bedwongen dan recordhouder Kami Rita, een 53-jarige Nepalese Sherpa, meldt het Nepalese ministerie van Toerisme.

Samen met een buitenlandse klimmer, wiens nationaliteit niet bekend is gemaakt, stond Kami Rita vanochtend om 8.30 uur (lokale tijd) voor de 27ste keer op het dak van de wereld. Dat dak is maar liefst 8848 meter hoog.

Sherpa
Lees ook:
Sherpa voor 22ste keer op top Mount Everest

Kami Rita stond afgelopen week even op gelijke hoogte met een collega-berggids, toen deze 46-jarige Pasang Dawa voor de 26ste keer de top had bereikt. Nu staat hij weer alleen aan de top.

Meeste pogingen in mei

Vanwege de gunstige weersomstandigheden is mei de maand waarop de meeste klimpogingen worden gedaan. Nepal heeft dit jaar 463 buitenlandse klimmers toestemming gegeven om de Mount Everest te beklimmen, het grootste aantal ooit. Even bekend als berucht is onderstaande foto uit 2019 toen er een lange wachtrij stond naar de top van de berg. Volgens critici zou het grote aantal toeristen dat de top wil bereiken juist zorgen voor meer (dodelijke) slachtoffers.

Dat de Mount Everest de hoogste berg ter wereld is, is bij veel mensen wel bekend. In totaal zijn er veertien zogeheten 'achtduizenders', bergen die hoger zijn dan 8000 meter. Acht daarvan bevinden zich in Nepal. Behalve de 8848 meter hoge Mount Everest zijn dat Kangchenjunga (8586), Lhotse (8516), Makalu (8462), Cho Oyu (8201), Dhaulagiri (8167), Manaslu (8163) en Annapurna (8091 meter).

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update