Ga naar de inhoud
6 jaar vast

Roxana vermoordde haar verkrachter, maar moet nu de Mexicaanse cel in

Roxana Ruiz, tijdens een demonstratie tegen seksueel geweld Beeld © AP

Roxana Ruiz, een 23-jarige Mexicaanse vrouw, moet zes jaar de cel in omdat ze de man heeft vermoord die haar verkrachtte. Daarnaast moet ze zijn familie bijna 15.000 euro betalen. Ruiz is woedend: "Als ik dit niet had gedaan, was ik nu zelf dood geweest."

Ruiz is een vrouw die als tiener moeder werd en op dat moment in een gewelddadige relatie zat. Het kostte haar veel moeite die relatie te verbreken, maar ze had haar leven weer op de rit. Tot die nacht in mei 2021. 

Liepen samen naar huis

Ruiz dronk die avond nog even een biertje na haar werk met vrienden in Ciudad Nezahualcóyotl, een voorstad van Mexico-Stad. Op dat moment kwam een man aanlopen die ze dacht te herkennen. Omdat ze net naar huis wilde gaan, bood hij haar aan om even met haar mee te lopen.

Thuis aangekomen vroeg hij of hij bij haar mocht overnachten, omdat het al zo laat was en hij ver van huis was. Ruiz ging akkoord, hij mocht op een matras op de vloer slapen in een andere kamer. Ruiz ging zelf naar haar eigen slaapkamer.

Primeur
Lees ook:
Primeur voor EU: sancties om seksueel geweld tegen vrouwen

Terwijl ze sliep, klom de man op haar, sloeg haar, trok haar kleren uit en verkrachtte haar, schrijft de krant El País, die Ruiz heeft gesproken. "Als je weggaat, vermoord ik je", zou hij hebben gedreigd. Maar Ruiz vocht terug. In die strijd zou ze een shirt hebben gepakt, waarmee ze hem verstikte. Hij viel op zijn hoofd op de grond, waarna hij overleed.

'Ze geloofden me niet'

Ze raakte in paniek en probeerde het lichaam van de man te laten verdwijnen door hem in een zak weg te slepen uit haar woning. Toevallig passerende agenten zagen dat en arresteerden Ruiz. Ze vertelde gelijk dat ze was verkracht en dat ze hem had vermoord uit zelfverdediging. Volgens Ruiz is ze nooit medisch onderzocht of dat klopte: "Ze geloofden me niet."

Turkije
Lees ook:
Turkije schenkt Duitse herder aan Mexico als dank voor hulp na aardbeving

Nu, twee jaar later, heeft de rechtbank besloten dat Ruiz zes jaar de gevangenis in moet. Volgens de rechter zou 'een klap op zijn hoofd' voldoende zijn geweest voor Ruiz om zichzelf te verdedigen. Een bizar oordeel, vindt Ruiz zelf: "De gevangenis is blijkbaar de prijs die je moet betalen als je jezelf niet wilt laten verkrachten. Ik heb spijt van wat ik heb gedaan, maar anders zou ik zelf verkracht en vermoord zijn."

'Vrouwengeweld genormaliseerd'

Vrouwenrechtenorganisaties zijn het ook niet eens met de uitspraak van de rechter. Het zou erop wijzen hoe 'genormaliseerd geweld tegen vrouwen is in Mexico'. Volgens cijfers van de Mexicaanse regering krijgt bijna de helft van de Mexicaanse vrouwen in hun leven te maken met seksueel geweld. 

Ruiz kreeg ook van demonstranten bijval. Die stonden buiten de rechtbank en droegen spandoeken met de tekst: 'Gerechtigheid'. De straf is nog niet definitief, want Ruiz heeft besloten in hoger beroep te gaan. "Ik hoop dat ik bij mijn 4-jarige zoon kan blijven, dat ik hem kan zien opgroeien."